Fabriken Bästekille ställer ut Hertha Hillfon - 100 år » Österlen

Evenemang på Österlen

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fabriken Bästekille ställer ut Hertha Hillfon – 100 år

3 sep, 2021 kl 11:00 - 17:00

|Återkommande Evenemang (Se alla)

Ett evenemang var 1 vecka/veckor som börjar 11:00 på söndag, fredag och lördag, upprepas till 31 okt, 2021

Fabriken - Hertha Hillfon, ”Freja”, röd lera, vit glasyr, Foto:Claes Hall

Fabriken Bästekille har det stora nöjet att presentera en av Sveriges riktigt stora skulptörer; Hertha Hillfon. Hon föddes 1921 i Härnösand som fjärde barnet  i en syskonskara på fjorton barn. Familjen flyttade så småningom till Stockholm där hon påbörjade sin utbildning på förberedande konstskolor och därefter gick hon på Konstfack 1953 – 1957. Hon debuterade 1959 på galleri Artek och strax därefter knöts hon till Rörstrands fabrik i Lidköping men stannade bara i sex veckor innan hon återvände till huset i Mälarhöjden som därefter blev hennes fasta punkt med stor ateljé. Mest känd är hon kanske för sina skulpturer av Astrid Lindgren, som finns både utanför Junibacken och Astrid Lindgrens Sjukhus i Stockholm. Det är en av Sveriges mest folkkära skulpturer och vi har fått möjligheten att visa en av dessa skulpturer utförd i Terracotta på Fabriken i sommar.

Hennes konstnärliga gärning sträckte sig över mer än sju decennier och har inspirerat många efterkommande konstnärer. Med leran som material skapade hon ett tidlöst formspråk som ledde till att hon tidigt fick många offentliga uppdrag bland annat i Stockholms tunnelbana, i Jönköping, Göteborg och runt om i landet, På Fabriken visas förlagor och fullskalemodeller från hennes stora produktion.

Med en aldrig sinande energi skapade hon otroligt många verk, både abstrakta och föreställande. Små intima skulpturer såväl som monumentala ansikten i kavlad lera. I en konstvärld som var starkt mansdominerad och där skarpa gränser för olika genrer inte fick ifrågasättas upplöste hon gränsen mellan konst och konsthantverk. Själv angav hon skålen som sin urform:  ”Jag återvänder alltid till skålen” är ett av många citat som hon formulerade.

Fabriken Bästekille har  genom Hertha Hillfons Vänner, familjen Hillfon och privata samlare fått möjlighet att visa mer än 150 verk av Hertha Hillfon inklusive teckningar i kol och blyerts vilka aldrig tidigare visats. Här ser man tydligt hennes starka formkänsla som omsattes i skulpturerna av Terracotta.

Johan Petterson har curerat utställningen.

Visningar var dag kl.13.
För ytterligare ev. spontanvisningar följ oss gärna på instagram och fb “fabrikenbastekille” där dessa läggs ut på stories.

Entré: 130 kr inkl. utställningskatalog, barn under 18 år fritt inträde

Öppettider: 3 september – 31 oktober fredag – söndag kl. 11 – 17.

Detaljer

Datum:
3 sep, 2021
Tid:
11:00 - 17:00

Arrangör

FABRIKEN
Telefon:
072-201 66 68
E-post:
fabriken@fabrikenbastekille.se
View Arrangör Website

Plats

FABRIKEN
Fabriken Bästekille
Kivik, 277 35 Sverige
+ Google Map
Telefon:
072-201 66 68
View Plats Website
Scroll to Top