Boksläpp: Qvighusa. En kvinna och hennes hus av Mariann Sönnebo » Österlen
Laddar Evenemang
Boksläpp-Mariann-Sönnebo-Qvighusa

Boksläpp: Qvighusa. En kvinna och hennes hus av Mariann Sönnebo

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

6 oktober, 2018 kl 14:00 - 16:00

Boksläppet du inte vill missa!
Berättelser och musik i Mariann Sönnebos anda.
Musik med L’heure Bleue!

Qvighusa. En kvinna och hennes hus av Mariann Sönnebo.

80-tal, uppbrottstid, en skogsflik av Österlen. Här ligger gården, en- och enhalvstenshuset från 1700-talet där möss och spindlar bor i skuggan av träd som fått växa som de velat.

Hit kommer kvinnan som söker sig bort för att hitta hem. Här på arrendegården Kvighusa under Kronovalls gods möter hon gubben Tur. Här möter hon sig själv en höst och en vinter när allt stillnar och börjar hända. Huset lever. Hon är kvinnan som lyssnar på drömmarna och på det som knäpper och viskar runtom henne under ett år av möten med snö och blod och minnen.

Författaren, journalisten och textilaren Mariann Sönnebo (1950-2012) efterlämnade mer än tvåhundra dagböcker och ett antal mer eller mindre fullbordade bokmanus när hon gick bort 2012 bara sextiotvå år gammal. Boken Qvighusa. En kvinna och hennes hus är den första av hennes längre skönlitterära texter som ges ut i tryckt form.
Berättelsen handlar om ett hus med själ, som för med sig en ny syn på tillvaron. Den skildrar en inre resa, en kvinnas kamp för att återta sitt liv och är något av en handbok i konsten att växa med ett hus.

Boken är illustrerad av bildkonstnären och skulptören Falke Bang (1912-1998), en av Danmarks främsta naturskildrare. Falke Bang var nära vän till Mariann Sönnebo. De umgicks på Österlen där de bodde långa perioder och var välkända profiler. Den filosofiske Falke var Marianns mentor, hon hans musa och ständiga källa till inspiration. Han satt i timmar i Marianns hönshus och tecknade och han var Marianns läsare och diskussionspartner i arbetet med Qvighusa. En kvinna och hennes hus.

Falke Bang är representerad på bland annat Statens Museum for Kunst och under mer än trettio år publicerade Berlingske Tidende varje vecka hans naturskisser. Han gav ut flera böcker med djur- och naturmotiv, utformade danska frimärken och illustrerade böcker av bland andra H.C. Andersen och Søren Kierkegaard.
Hans fågelskulpturer har gjutits i silver och guld hos Georg Jensen i Köpenhamn. I Sverige har Falke Bang ställt ut på bland annat Ystads konstmuseum och Ljungbergmuseet.

Boksläppet äger rum på lördag 6 oktober 2018 klockan 14 på Kapellgårdens café, Kapellsträddet i Skillinge
– Fri entré –
Arr: Sällskapet Mariann Sönnebos vänner

Plats

Kapellgårdens café
Kapellsträddet
Skillinge, 276 60 Sverige
+ Google Map

Detaljer

Datum:
6 oktober, 2018
Tid:
14:00 - 16:00
Pris:
Gratis
Scroll to Top