Enkel rabarberkaka med körvelsocker » Österlen

Enkel rabarberkaka med körvelsocker

Enkel rabarberkaka med körvelsocker
Skrivet av Isabel Brummer

Har ni hört uttrycket att ”det som växer samtidigt, även smakmässigt brukar passa ihop”. Lite spännande tankegång tycker jag. Idag (och för lilla mor på alla mammors dag) blir det alltså enkel rabarberkaka med körvelsocker.

Sedan vi flyttade tillbaka till Sverige har vi förutom att ha blivit med gårdshotell och restaurang, även blivit med stor trädgård. Vi tar det i små bitar i taget men överallt pågår det projekt. Så hjälper syrran med tips om hur körsbärsträdet ska beskäras, moster med kirskålsbekämpningen och min systerson med gräsklippningen. Håkan bygger scen och Peter hjälper till med målningen. Vilken underbar tur att man kan ha så hjälpsamma människor runt omkring!

Sen har jag dubbeltur att vissa saker redan var planterade i den gamla, nu kärlekstörstande köksträdgården. Som svarta vinbärsbuskar och krusbär, tack Ida för dina underbara bärbuskar! Och rabarber! En hel massa! Och bredvid står en fin buske av körvel, denna anisdoftande underbara växt som mest liknar en ormbunke till utseendet. Iallafall tills man drar sin hand längs med bladen… Då fylls luften av ljuvliga lakritstoner istället.

Så idag blir det en nästan löjligt enkel rabarberkaka. Jag har använt mig av färsk smördeg på rulle eftersom jag numer alltid verkar ha bråttom i köket. Skulle du ha mer tid och tålamod, kan du ju göra din egen.

Körveln i sig är söt och används ibland som sötningsmedel i kakor har jag hört men jag har ändå valt att mixa de gröna bladen med strösocker. Resultatet är ett illandes klorfyllt socker med tydlig anissmak. Och vet ni vad? Det gifter sig utmärkt med rabarber. Precis som uttrycket sa, nu ska jag titta efter mer smakpartners som växer samtidigt i trädgården och naturen.

Kakan med rabarber, mandelmassa och körvelsocker blir söt och god och alldeles perfekt tillsammans med en kopp stark java.
Du väljer själv om du vill göra den i enda stor kaka och sedan skära upp den vid servering. Jag valde denna gång att göra den i portionsstorlek.

Enkel rabarberkaka med körvelsocker


3-4 personer
Körvelsocker
Ingredienser
20 gram färsk körvel (blad och stjälk)
1 dl / 85 gram strösocker
En pyttenypa salt

Hur gör jag?
1. Skölj körveln väl och stavmixa tillsammans med strösockret tills det blir helt jämnt och illgrönt socker. Ställ åt sidan medan du fortsätter med kakan.

Rabarberkaka
Ingredienser
250 gram färsk rabarber

200 gram färsk smördeg (eventuellt glutenfri)
100 gram mandelmassa, riven
Ca 2 tsk fruktig olivolja
(ev. en liten näve hackade hasselnötter utan skal)

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram en plåt och täck med bakpapper.
2. Rulla ut smördegen och kavla ut den jämn. Behåll den hel eller fördela den i lagom stora portionskakor. Skär tunt en snitt runt hela degen, lämna ca en cm ut till kanten. Den kanten ska senare bluffa upp sig under avbakningen.
3. Pensla med olivolja på hela smördegen och framförallt på kanterna. Det gör att den får en fin knaprig och glänsande  yta.
4. Riv mandelmassan och fördela den jämnt på degen innanför den snittade ytan runtom.
5. Skala rabarbern om den har hunnit få ett tjock skal. Dela den i precis långa delar (det gör ingen skillnad i smak men ser bra mycket snyggare ut). Eventuellt kan det också vara bra att dela den i längden ytterligare om de hunnit bli lite väl tjocka. Fördela rabarbern i ett snyggt mönster ovanpå mandelmassan. Om du vill, blir det gott med lite rostade hasselnötter på.
6. Fördela en klick med körvelsocker ovanpå rabarbern. Försök sprida ut det jämnt utan att få det på kanterna.
7. Sätt in plåten i ugnen och baka av tills smördegen fått en fin glöd, c 10-13 minuter. Låt svalna något innan ni hugger in!

Detta recept är fritt från gluten (om du använder glutenfri smördeg, laktos (kolla paketet ytterligare en gång) och ägg. Unik hasselnötter om du behöver.

Het bericht Enkel rabarberkaka med körvelsocker verscheen eerst op Tastecelebration.

Jag skapar god mat med ingredienser som jag hittar längs min livsväg. Det kan både komma från väldigt nära och från långt ifrån. Varför ska man behöva välja när man kan plocka alla russin från kakan istället?

Jag är Isabel, med ett ben i hemlandet Sverige och gudomliga Österlen och det andra i mitt nygamla hemland, Holland. Jag brinner för god och spännande mat från hela världen och delar gärna med mig till dig.

Isabel Brummer
tastecelebration.se

Sticky kladdkaka med kastanjemjöl

17 februari, 2018

Kastanjemjöl är en ny upptäckt för mig sedan ett par månader sedan. Det har en god smak som drar åt det söta och kan användas båda till att baka kakor, pasta och bröd med. Idag gör jag en sticky kladdkaka med mjölet.

I Frankrike ska det tydligen vara en klassiker att göra crepe med kastanjemjöl men när jag provade tyckte jag att det blev nästan outhärdligt sött så den får jag nog jobba vidare på.

Istället blev det alltså en klassisk kladdkaka fast med lite nytt mjöl. Blandningen med tapiocamjölet är nödvändig för att kakan inte ska bli alltför tung och kastanjemjölet inte få en alltför framträdande roll.
Det är viktigt att sila mjölsorterna så att man inte får några otäcka mjölklumpar i munnen. Resultatet helt även helt annorlunda om man så som det står beskrivet i receptet, blandar det torra ingredienserna och de våta var för sig innan man sen slår ihop det.
Tiden väljer man själv men jag tycker absolut det blir godast när den är sådär härligt kletig…Tycker man inte det, låter man den bara stå lite längre.

Kastanjemjöl kan vara lite trixigt att hitta men jag har sett det i flera online-butiker så det är hett tips om du vill prova. Var noga att kolla utgångsdatumet då mjölet härsknar lätt. Använd det så fort du kan eller förvara i frysen i en lufttät behållare.

Sticky_kladdkaka_med_kastanjemjöl_4

Sticky kladdkaka med kastanjemjöl

Ingredienser för en kaka
1,5 dl / 110 gram kastanjemjöl
1 dl / 60 gram tapiocamjöl
1/2 dl / 25 gram maizena
2 tsk / 15 gram bikarbonat
7 msk / 65 gram kakao
1 nypa salt
3 dl / 150 gram råsocker
——————-
2 dl / 200 gram mandelmjölk
2 dl /190 gram solrosolja
2 tsk vitvinsvinäger

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180° C. Ta fram en skål, en trådsil och en kakform med lösa kanter.
Mät upp alla torra ingredienser förutom socker och lägg i trådsil. Sila allt ner i skålen och tillsätt sedan sedan sockret.
2. Blanda de blöta ingredienserna i en hög mixerskål och mixa med en stavmixer tills du fått en jämn smet. Det kommer att bli ganska tjockt.
3. Vänd ner den blöta blandningen i de torra och blanda väl. Häll ner smeten i kakformen och slå den försiktigt mot bordet för att få ut den jämnt i formen.
4. Sätt in kakan i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite ”woobly” när du tar ut den. Om du vill ha den mer fast låter du den bara stå några extra minuter i ugnen.

Låt kakan svalna av helt innan du skär den. Jag dekorerade min nästan svarta kaka med lite matchate-pulver, frystorkade lingon och ätbart guldpulver. Dessutom la jag till lite härligt friska granatäppelkärnor.
Njut den som den är eller med lite frukt och kanske lite grädde*.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos*.

Het bericht Sticky kladdkaka med kastanjemjöl verscheen eerst op Tastecelebration.

Scroll to Top