En frostnupen morgon vid sjön. » Österlen

En frostnupen morgon vid sjön.

En frostnupen morgon vid sjön.
Skrivet av Annika Olsson / 2 december, 2018

Hejsan.

Oj oj vilka fantastiska morgnar vi haft den här veckan.

Den där första ljusa timmen på morgonen, som man brukar kalla för den ”blå timmen”, den har istället varit röd vissa dagar.

När jag kom på min morgonpromenad kunde jag se hur frosten låg vit över ängen och kor och hästar såg ut att huttra där de gick i skogsbrynet.

På himlen syntes  månen som ännu var kvar på sitt nattskift.

Vid Gyllebo slott stod grindarna öppna och välkomnande. Borta vid grusvägens slut kunde jag skymta sjön och den upplysta skogen i bakgrunden.

Varje söndag mellan klockan 10 och 12 är man välkommen att strosa in och kika på de ruiner som finns där innanför vid slottet. Gör de ifall ni har lust. Det är verkligen en vacker plats.

Vill ni läsa mer om Gyllebo eller om byarna på Österlen så hittar ni lite fakta på Österlen.se

Nere vid badplatsen hade en liten flicka sprungit ifrån sina små näpna skor. Nu stod de där i gruset och såg så väldigt sorgsna ut. Det nästan högg till i mitt hjärta för en liten stund…

Dagens citat:

Att finnas till – är den finaste meningen av alla.

Ha en riktigt fin söndag. Njut av dagen.

Kram Annika

Dela gärna
 • 13
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gylleboannika Annika Olsson

Hej. Välkommen till min blogg.
Jag heter Annika Olsson. Jag älskar djur och natur. Jag bor med min man, våra hundar och katter på en underbar plats – Gyllebo på Österlen. Jag försöker att i alla läge njuta av livet och samla på de där små ögonblicken. Jag älskar att fotografera och berätta om stort och smått i mitt liv, mina tankar från dag till dag. Mycket naturbilder och foto från min vardag. Ett och annat klokt citat finns ofta med i mina inlägg. Välkomna till mig!

6 november, 2019
5 november, 2019
4 november, 2019
3 november, 2019
2 november, 2019
1 november, 2019
31 oktober, 2019
30 oktober, 2019
28 oktober, 2019
27 oktober, 2019

Den vackra avenboken på åsstigen.

27 september, 2019

Hej hej

En tidig morgon valde jag att ta min morgonvandring på åsstigen här i Gyllebo. Där är så himla vackert, och särskilt nu när hösten smyger på.

De allra första lönnbladen hade så smått börjat anta en rödaktig färg. Inget är väl så vackert som när lönnen skiftar kulör.

Jag och hundarna trippade försiktigt fram på de mossbeklädda ekplankor som leder igenom de fuktiga partierna i området. Det känns lite roligt att gå på de här plankorna, för man känner sig av någon anledning som barn på nytt, tycker jag. Jag brukar nynna någon låt i mitt huvud när jag vandrar, så där lite för mig själv … ”joppedi joppedaaa!…

På ett ställe stod en fröstinn avenbok och var så vacker så jag kunde först inte riktigt förstå vad det var för ett träslag. Google hade jag inte mycket hjälp av heller, utan det fick bli den stor ”Nordens Flora” som blev min hjälp. Internätet i all ära, men man ska då rakt inte tro på allt där står.

Ormbunkarna hade även de börjat skifta färg.

Vid den lilla sjön som ligger på vägen mot Sjöröd stannade jag till en stund. Där är så vackert tycker jag, som i en saga. En saga om troll och prinsessor och kanske något gammalt sjöodjur..

Dagens citat:

Livet pågår – glöm aldrig det!

Ha en underbar fredag.

Kram från mig, Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Härliga hösten är på väg.

26 september, 2019

Hejsan.

Den här tiden som kommer nu, den är bara så underbar.

Bilderna är från oktober i fjor, och jag hoppas att vi bjuds på samma färgexplosion i år.

Fast i helgen bjöds vi härligt sensommarväder här på Österlen. Riktigt glassväder minsann.

Hemma hos oss hade vi festligheter på gång och till min stora glädje kunde vi sitta ute i vår trädgård och äta festmat under bar himmel. Med en hög tjocktröjor och filtar åt våra gäster, så blev det en fantastisk eftermiddag.

I min familj väntas tillökning någon gång i höst och det var det som vi firade med dunder och brak. Alltså, det ska bli så kul med ”smått igen” och jag kommer att få en ny titel någon gång i höst…

Ja hösten är en alldeles sagolik tid och alldeles särskilt den här hösten såklart. Jag njuter av allt vad naturen bjuder och ser med tillförsikt på framtiden.

Dagens citat:

Om stenåldersbarnen hade lytt sina föräldrar, så hade vi fortfarande levt på stenåldern.

Kram på er från mig.

Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lyxen att skrota runt här.

25 september, 2019

Hej hej

Den där kvällen då jag och hunden Johnny tog vår kvällspromenad vid Forsemölla, så slank vi såklart in i  den vackra beteshagen också.

Eller slank och slank …

”sicket klydder di va å klya ing här”, tänkte jag lite för mig själv när jag hjälpte Johnny över trappan in i hagen.

(det där är skånska och betyder att jag tycker att det var svårt att ta sig in i hagen helt enkelt)

Förr skuttade Johnny glatt över de flesta hinder, men nu är det lite svårare när han har ett ben som är sådär lite sekunda. Men skam den som ger sig. Med gemensamma krafter tog vi oss över och in i hagen. Sedan strövade vi runt där i Österlens kanske vackraste betesmarker och bara njöt.

Uppe vid ensamma trädet gick Mandelmanns fjällkor. De lyste vita i skymningen som spökkossor och vi kunde tydligt höra bjällrorna som de alltid bär om halsen.

Med Johnny i koppel höll jag mig på behörigt avstånd. Men vet ju aldrig om de kan bli uppretade av Johnnys retsamma uppsyn. Vi njöt av en ljuvlig kväll både länge och väl. Det är allt en stor lyx att ha möjligheten att kunna ströva runt här.

Sen var det samma procedur för att ta oss ut ur hagen.

I sakta mak strosade vi sedan tillbaka till bilen. Jag njöt av tystnaden och av den vackra förhösten. Johnny njöt mest av alla ljuvliga dofter.

På skylten vid parkeringen hängde en kvarglömd igelkott. Våt och lite ledsen såg den ut. Kanske har dess ägare varit och hämtat hem honom nu, men annars hänger han nog där ännu…

Dagens citat:

Det är med frihet som med kärlek. Den måste erövras på nytt varje dag.

Ja, det är sannerligen en frihet att kunna ge sig ut i naturen när helst andan faller på. Och sen kan man ju köra hem till stugan och lille maken och erövra kärleken … om han inte sover förstås, för då erövrar jag en kvällsmacka istället.

Ha det gott och kram.

Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Känd Österlenvy

24 september, 2019

Hejsan

Små ensamma träd och stolar har blivit lite av kännetecken för vårt vackra Österlen.

Den ensamma lilla tallen vid Klammersbäck, med de två välbekanta, sköna vilstolarna under, har blivit en känd vy här på Österlen.

Av en Kiviksbo fick jag för en tid sedan höra om hur det kom sig att just detta lilla träd fått stå kvar…

Det påstods att när man skogade och högg ner träden längs strandkanten här, så hade någon satt en lapp på just denna lilla söta tall som löd ungefär så här: ” snälla ni, låt detta träd vara kvar, för det är så fint tycker jag”

Den morgonen då jag och mina hundar vandrade här så hade vi siktet inställt på just det lilla trädet.

Trots att morgonen var kylig, så värmde solens strålar oss behagligt.

Några stolar fanns inte kvar vid trädet och jag hoppades att de bara var inne för årlig reparation. De har liksom blivit en del av naturen här och en härlig plats för en stunds vila.

Vi vilade ändå där under den knotiga tallen, innan vi vandrade tillbaka mot Vitemölle igen.

Inne i tallskogen växte underbart vackra flugsvampar och små violer. Det är bra härligt på hösten. Vad gör det att jag nästan aldrig hittar några kantareller. Röda flugsvampar gör ju sinnet glatt.

När vi återvände till parkeringen och vår gamla ”skruttibangbangbil”, så hade morgonen övergått i förmiddag. Det kyliga hade förvandlats till ljummet, och det skulle bli ännu en vacker sensommmardag på Österlen… eller en ”tidighöstdag” om man så vill.

Dagens citat:

Var som en blomma och vänd ditt ansikte mot solen.

Kram vänner från mig.

Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Var dag är en sällsam gåva.

23 september, 2019

Hejsan.

Varje ny dag är verkligen en gåva. En gåva som jag blir mer och mer noggrann med att värdesätta.

En blåsig, kall septemberkväll när vi ätit kvällsmat här hemma, var det så himla nära att jag bara sjönk ner i TV soffan. Stefan eldade i braskaminen och det såg verkligen inbjudande ut. Men när jag slog ett öga på min fina Johnnyhund så bestämde jag mig. Han var sugen på en kort runda i naturen och så fick det bli.

Tidigare på dagen hade jag kastat ut hundburen från bilen. Den har blivit lite för svår för Johnny att hoppa in i. Nu är där istället bäddat skönt i hela bagageutrymmet åt honom. Och kommer farbror konstapel och haffar oss för lös hund i bil, så finns en budget för det också… Johnny ska ha det bra, punkt!

Jag och min lyckliga hund styrde kosan till Forsemölla. En underbart vacker plats som gör gott för både kropp och själ.

Vinden tjöt i trädtopparna, vattnet dånade och det torra gamla trädet knakade oroväckande med sina döda grenar.

När vi gick där, Johnny och jag, så kändes TV-soffan där hemma inte alls särskilt lockande längre. Ingen TV-kanal i världen slår naturens eget program.

Underbart vackert, det är vad här är!

Dagens citat:

Det finns bara en tidpunkt som betyder något: NU. Det är den mest betydelsefulla tidpunkten, eftersom det är den enda tidpunkten som vi har någon makt över.

Det är mitt eget ansvar att välja att göra något som är bra för mig själv … och för Johnny såklart!

Kram på er, Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Håll tillgodo.

22 september, 2019

Hejsan.

Min vecka har varit fylld av måsten, planeringar och roligheter. Och idag väntar något kul…

Till er som kikar in på bloggen idag vill jag bjuda på lite bilder från vår strandpromenad vid Vitemölla.

Det var en strålande vacker dag och vi valde att vandra uppe på strandängen istället för på sanden vid havet. Jag har märkt att det frestar lite mer för min Johnnyhund när underlaget är mjukt.

Här i sandbackarna bor små söta vildkaniner. Det är såklart extra spännande att gå här då, särskilt om man är en hund.

September är verkligen en vacker månad.

Dagens citat:

När vi lyssnar skapar vi en helig plats för de hemlösa delarna inom någon annan.

Det viktigaste är inte att tala, det viktigaste är att lyssna.

Ha det fint och njut av er söndag.

Kram Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mulleskola åt alla.

21 september, 2019

Hejsan.

Hejsan. Jag hoppas att ni alla vaknar upp till en underbart härlig lördagsmorgon.

För mig spelar det inte så stor roll hur vädret ser ut eller vilken årstid det är. Jag är fullkomligt nöjd av att bara få komma ut i naturen. Bästa starten på dagen tycker jag.

I förra veckan vandrade jag ett varv runt sjön. Några grabbar var i fullfärd med att prova sin fiskelycka. Hur det gick för dem, det vet jag inte riktigt. Kanske fick de stanna i Gärsnäskiosken på vägen hem … ja, den kiosken har nog räddat många liv …

Vid sjöns vackraste rastplats hade någon haft ett riktigt sjöslag. Argt muttrade jag för mig själv när jag drog fram den plastpåse jag alltid har med mig i min ficka. Missmodigt samlade jag ihop kvarglömda ölburkar och annat skräp och bar med mig alltsammans till närmsta soptunna.

Jag kan inte förstå hur man bara kan lämna en vacker plats i skogen på det viset?

När jag var barn fick vi gå i Mulleskolan. Där fick vi lära oss att inte ”kasta papper och alltid plocka upp”. Vi fick till och med öva oss på att plocka upp kapsyler från marken, som vår fröken i förväg kastat ut. Det där var kanske lite överkurs förstås. Ja engelska och matematik är nog så bra, men en å annan mullelektion hade nog inte heller skadat.

Den senaste tiden har vi haft friska vindar här på Österlen. Busigt blåsväder. Även på lilla Gyllebosjön har det gått vita gäss. Hösten är onekligen här.

Dagens citat:

Jag önskar verkligen inte någon något illa. Men vissa människor skulle förmodligen förstå lite bättre hur illa de beter sig, om de någon gång fick chansen att möta sig själva.

Kom gärna ut hit till Gylleboskogen, men glöm inte att ta med er era gamla ölburkar och använda kondomer hem.

Ha det fint och kram från mig.

Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Likt bonsaiträd på Österlen.

20 september, 2019

Hejsan.

I Vitemölla finns en plats som är lite extra vacker tycker jag.

Det är den lilla strandremsan vid Norra Vitemölla, där bäcken mynnar ut. Där har träden formats likt bonsaiträd. Knotiga pileträd som liksom häver sig ut över bäcken. (bäcken som jag tror mig veta att den heter Möllebäcken … fast jag kan ha fel…)

Det var en strålande vacker förmiddag som jag tänkte vandra en bit med alla mina hundar. En stor lastbil hade stannat för att lossa något vid den lilla bron som går över bäcken fram till parkeringen, så därför fick vi stanna en bit därifrån.

Alla hundarna passade på att släcka törsten i det söta vattnet innan vi började vår vandring norrut.

En sista bild tog jag på de vackra bonsaiträden och deras underbara formation. I smyg tänkte jag att det skulle vara fantastiskt kul att klättra på de där knotiga grenarna. Fast sånt gör nog inte medelålders kvinnor, och de knotiga grenarna hade kanske inte stått pall för min tyngd heller…

På de sjögräsbeklädda stenarna satt fåglarna och skränade. Kanske hade vi stört deras morgonritualer. Eller kanske hälsade de oss bara välkomna till underbara ”Videmylle”.

Dagens citat:

Var inte som en papegoja – var i stället som en örn. En papegoja pratar åt helvete för mycket, men kan inte flyga så bra. En örn däremot är tyst och har kraften att flyga högt och nästan nudda himlen.

Oavsett om man är örn eller papegoja så ska man inte prata en massa skit, särskilt inte om andra människor. Nej, bort med allt skitsnack, det stjäler bara en massa energi! Knip näbb och sikta mot himlen  och bli en örn, det mår alla bra av.

Kram på er från mig.

Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nu blommar senapen på stranden.

19 september, 2019

Hejsan.

På sandstränderna blommar den vackra marviolen som bäst just nu. Med sina svagt ljuslila skira blommor är den bara så himla vacker tycker jag.

Det var den gråmulna morgonen då jag och Johnnyhunden vandrade på Borrby strand. Naturens pastellfärger fick mig att tänka på den vackraste akvarellmålning.

Det är något alldeles särskilt med den här tiden, då det som genom ett trollslag blir alldeles tyst , stilla och öde på Österlen.

Då jag hade förbjudet Johnny att försöka jaga ihjäl varenda stackars sjöfågel han fick syn på, så satte han istället igång att äta ruttnande tång. För ”Johnnylagen” säger att något hyss måste han bara hitta på med, alltid och överallt…

Själv kröp jag mest omkring och förevigade den vackra marviolen… eller strandsenapen som den också kallas. Växten som är ätlig och lär vara en delikatess. Lider man av skörbjugg, så sägs den även vara bra mot det.

Efter en sista blick bort mot Bornholm gick vi åter mot min gamla Volvo. Min fantastiska ”hundbil” som efter godkänd besiktning kan rulla ännu ett år på Österlen.

Dagens citat:

Bli fascinerad istället för frustrerad.

Istället för att deppa över en mulen dag, kan man glädjas över hur vackert alla färger står sig mot en gråblå himmel.

Ha det fint och kram från mig.

Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Flueskitarna, nu ett minne blott.

18 september, 2019

Hejsan.

I september har jag alltid en inre monolog med mig själv. Ta hit en fönsterputsare eller ta sig ann alla 25 fönsterna själv.

Efter varma sommarmånader med miljontals flugor så var alla mina fönsterrutor fullständigt prickiga av flueskitar. Så där är det alltid vid den här tiden på året, och förmodligen är det så för alla som har fönsterrutor i sina hem.

(flueskitar är skånska och betyder flugbajs)

Även om just fönsterputsning är bland det tråkigaste jag vet, så är det bästa som finns just skinande rena fönster.

Tänk er att komma uppskrotande ifrån sänghalmen och mötas av en glad solros genom blänkande nyputsade fönster. Det får ju även den tröttaste själ att vakna till liv.

För även om dagarna krymper och mörkret faller på tidigare och tidigare, så är det ljuvligt med rena fönster. Man vill ju ha in så mycket ljus som det bara är möjligt.

Minns ni min röda hibiskus? Den har fått en liten blå ”kompis”, som också börjat blomma nu. Visst är den ljuvlig!!

Dagens citat:

Jag hatar när äldre människor säger: ”De unga idag kan inte ens skriva skrivstil”. -Okej Berit, du kan inte öppna din dator utan att få 6 virus och överföra halva din pension till en Nigeriansk prins.

Underskatta aldrig ungdomarnas kunskaper. Hur tråkig fönsterputsning än må vara så byter jag mer än gärna tjänst med någon av mina döttrar. Jag fixar deras fönster, så redor de upp mitt datorstrul eller vägleder mig så jag kommer på rätt tåg eller stadsbuss de gånger det behövs.

Må gott och kram från mig.

Annika

Dela gärna
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Scroll to Top