Chokladpaj med lingon och röd linsbotten » Österlen

Chokladpaj med lingon och röd linsbotten

Chokladpaj med lingon och röd linsbotten
Skrivet av Isabel Brummer

Höst och skymningsljus. Gemensamma söndagsmiddagar med tända ljus. Och naturligtvis choklad!
Första inlägget efter sommarens bråda dagar blir en maffigt chokladig historia med illandes röda lingon, mörk choklad, en rolig botten av röda linser och torkad blåklint med hågkomster från midsommarens ljusa nätter.

Chokladpajen är ingen svår tårta att göra men den den kräver lite förberedelse. Linserna ska blötläggas i 12 timmar och chokladkolasåsen ska kokas i ca en timme. I övrigt är den väldigt enkel att fixa till och framför allt väldigt god. Lite vispad grädde* eller liknande är inte dumt till. Tillsammans blir det en fin dessert på middagsbordet i september.

 

 

 

 


Röd linsbotten

1 kaka 
3 dl torkade röda linser plus blötläggningsvatten
————
150 gram växtbaserat margarin/smör
2 dl strösocker
——————-
Ca 3 dl färska /frysta lingon

Hur gör jag?
1. Lägg de röda linserna i blöt minst 12 timmar, de ska täckas helt av ett lager med kallt vatten.
2. Häll av linserna och skölj av dem i en sil.
3. Häll alla linser i en torr stekpanna och rosta dem under omrörning på ganska låg värme tills de är mjukt rostade, helt torra och fått lite färg. Det tar ca 10-15 minuter.
Strö till sist över sockret och låt det smälta och karamelliseras något med linserna i stekpannan. Häll över linserna på ett bakplåtspapper och låt svalna något.
Ta drygt hälften av linserna och häll ner i en matberedare. Mal linserna till ett fint mjöl.
4. Smält smöret och häll ner det i en bunke. Tillsätt linsmjölet och rör runt. Tillsätt de resterande hela linserna, detta är för att du ska få lite tuggmotstånd i pajdegen. Om du hellere vill ha det slätt, mixar du istället alla linser till ett mjöl och blandar sedan med smöret.
5. Tryck ut pajdegen i en bakform, ju större form du väljer desto tunnare blir kakan.
6. Häll på kondenserad kokosmjölkskolasås med choklad (se recept nedan) och dra ut den jämnt med hjälp av en slickepott. Strö ca 3 dl lingon uppepå chokladen. Dekorera eventuellt med lite torkade blad av blåklint eller andra vackra, ätbara blommor. Ställ in kylen några timmar innan servering så går det lättare att skära.

Kondenserad kokosmjölkskolasås med choklad

Ingredienser
Blir ca 3 dl färdig sås
2 burkar kokosmjölk (a’ 400 gram)
6 msk mörk sirap (85 gram)
———————————
200 gram choklad 70 %

Hur gör jag?
1. Ta en djup och gärna modell större gryta, det kommer att bubbla och skvätta lite.
2. Häll i kokosmjölken och sirap. Rör om och låt allt koka upp. Sänk värmen något så att kokosmjölken kan koka med små bubblor konstant. Rör om då och då med en träslev. Koka i ca 1 timme.
3. Nu ska kokosmjölken ha reducerats med ungefär två tredjedelar. Koka vidare men rör nu mer frekvent i grytan de sista 15 minuterna så att du ser när den är lagom tjock eller till ca 1/3 återstår. Tillsätt chokladen och låt den smälta i såsen. Stavmixa den helt jämn.
4.Häll upp såsen i en burk med lock när du är nöjd med konsistensen alternativt i pajskalet för att göra chokladpajen.
Om du inte använder allt på en gång, förvara den i kylen.

Detta receptet är fritt från gluten, laktos, ägg och nötter men framförallt är det riktigt gott?

Het bericht Chokladpaj med lingon och röd linsbotten verscheen eerst op Tastecelebration.

Jag skapar god mat med ingredienser som jag hittar längs min livsväg. Det kan både komma från väldigt nära och från långt ifrån. Varför ska man behöva välja när man kan plocka alla russin från kakan istället?

Jag är Isabel, med ett ben i hemlandet Sverige och gudomliga Österlen och det andra i mitt nygamla hemland, Holland. Jag brinner för god och spännande mat från hela världen och delar gärna med mig till dig.

Isabel Brummer
tastecelebration.se

Sticky kladdkaka med kastanjemjöl

17 februari, 2018

Kastanjemjöl är en ny upptäckt för mig sedan ett par månader sedan. Det har en god smak som drar åt det söta och kan användas båda till att baka kakor, pasta och bröd med. Idag gör jag en sticky kladdkaka med mjölet.

I Frankrike ska det tydligen vara en klassiker att göra crepe med kastanjemjöl men när jag provade tyckte jag att det blev nästan outhärdligt sött så den får jag nog jobba vidare på.

Istället blev det alltså en klassisk kladdkaka fast med lite nytt mjöl. Blandningen med tapiocamjölet är nödvändig för att kakan inte ska bli alltför tung och kastanjemjölet inte få en alltför framträdande roll.
Det är viktigt att sila mjölsorterna så att man inte får några otäcka mjölklumpar i munnen. Resultatet helt även helt annorlunda om man så som det står beskrivet i receptet, blandar det torra ingredienserna och de våta var för sig innan man sen slår ihop det.
Tiden väljer man själv men jag tycker absolut det blir godast när den är sådär härligt kletig…Tycker man inte det, låter man den bara stå lite längre.

Kastanjemjöl kan vara lite trixigt att hitta men jag har sett det i flera online-butiker så det är hett tips om du vill prova. Var noga att kolla utgångsdatumet då mjölet härsknar lätt. Använd det så fort du kan eller förvara i frysen i en lufttät behållare.

Sticky_kladdkaka_med_kastanjemjöl_4

Sticky kladdkaka med kastanjemjöl

Ingredienser för en kaka
1,5 dl / 110 gram kastanjemjöl
1 dl / 60 gram tapiocamjöl
1/2 dl / 25 gram maizena
2 tsk / 15 gram bikarbonat
7 msk / 65 gram kakao
1 nypa salt
3 dl / 150 gram råsocker
——————-
2 dl / 200 gram mandelmjölk
2 dl /190 gram solrosolja
2 tsk vitvinsvinäger

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180° C. Ta fram en skål, en trådsil och en kakform med lösa kanter.
Mät upp alla torra ingredienser förutom socker och lägg i trådsil. Sila allt ner i skålen och tillsätt sedan sedan sockret.
2. Blanda de blöta ingredienserna i en hög mixerskål och mixa med en stavmixer tills du fått en jämn smet. Det kommer att bli ganska tjockt.
3. Vänd ner den blöta blandningen i de torra och blanda väl. Häll ner smeten i kakformen och slå den försiktigt mot bordet för att få ut den jämnt i formen.
4. Sätt in kakan i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite ”woobly” när du tar ut den. Om du vill ha den mer fast låter du den bara stå några extra minuter i ugnen.

Låt kakan svalna av helt innan du skär den. Jag dekorerade min nästan svarta kaka med lite matchate-pulver, frystorkade lingon och ätbart guldpulver. Dessutom la jag till lite härligt friska granatäppelkärnor.
Njut den som den är eller med lite frukt och kanske lite grädde*.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos*.

Het bericht Sticky kladdkaka med kastanjemjöl verscheen eerst op Tastecelebration.

Scroll to Top