Chokladbollar + recept på chokladbollar med vit choklad och citron » Österlen

Chokladbollar + recept på chokladbollar med vit choklad och citron

Chokladbollar + recept på chokladbollar med vit choklad och citron
Skrivet av Isabel Brummer

För ett tag sedan kom den färglada boken Chokladbollar av Mia Öhrn. Idag blir det recension och chokladbollar med vit choklad och citron!
Mia Öhrn har en gedigen bakgrund som matskribent och konditor. Hon skriver för flera av Sveriges största mattidningar och har även givit ut 18 böcker om allt från kladdkaka, hur man startar café (eller kanske just inte…) till franska bakverk. Nu har författaren alltså tagit sin an ytterligare en klassiker – chokladbollen. Det kan ju faktiskt inte bli annat än gott!
Chokladbollar är ju superenkla att få till, innehåller ganska ”vanliga” ingredienser och är dessutom oftast billiga att göra. Perfekt att fixa till med andra ord…
Och även om boken just heter ”chokladbollar” finns det en hel massa varianter utan just choklad i boken, vad sägs om kikärtsbollar med lakrits och fikon, semmelbollar eller kanske matcha-tebollar med hampafrön?
På de härliga fotona ringlas smält choklad, doftas det kakaopulver och strösslas det i brokiga nyanser…

Boken är skriven på ett mycket lättillgängligt sätt med enkla instruktioner och okomplicerade moment. Recepten ackompanjeras sedan av alldeles bedårande foton med en härlig styling runt omkring. Små leksaksbilar lastas med en boll, färgrika assietter garneras med ätliga blommor och ljuvliga koppar med guldrand fylls med rykande kaffe. Allt väl genomtänkt och härligt att se!

Chocolate_balls_with_white_chocolate_and_lemon

Receptet jag valt från boken är alldeles ljuvligt gott. Kombinationen av vit choklad och citron är nästan oslagbar.Får man dessutom den rostade, vita, knapriga chokladen runt om är det som en godishimmel öppnat sig…. Sött och syrligt och ganska enkelt att få ihop. Det är väl bara den där rostade chokladen som skulle ställa till det lite men oroa dig inte, det är enkelt med lite vakna ögon som håller koll på så att det inte bränner.

Nu kör vi!

Chokladbollar med vit choklad och citron

Ca 20 bollar
Smet

200 gram vit (vegansk) choklad
4 dl havregryn (glutenfria)
150 gram växtbaserat smör
4 msk strösocker
Finrivet skal av 1 citron, nära ekologisk
4 msk nypressad citronsaft

Garnering
175 gram vit choklad

Hur gör jag?

1. Garnering
Hacka den vita chokladen som bollarna ska rullas i grovt och sprid ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Rosta i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter tills chokladen blivit gyllenbrun. Rör om då och då och passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och hacka sedan chokladen.
2. Smet
Bryt chokladen till smeten i bitar. Lägg i en matberedare tillsammans med havregryn, smör, socker och citronskal och saft.
Mixa i ca 3-4 minuter till en ganska slät smet. Har du ingen matberedare kan du smälta chokladen istället och sedan arbeta ihop alla ingredienser i en bunke.
3. Forma smeten till bollar och rulla dem i den rostade chokladen. Låt stelna i kylen och förvara sedan kallt.

Receptet är naturligt fritt från laktos och gluten (om du använder dig av glutenfria havregryn). Tänk på att vegansk vit choklad oftast innehåller någon slags nöt- eller mandelsmör.

Chokladbollar_med_vit_choklad_och_citron

Het bericht Chokladbollar + recept på chokladbollar med vit choklad och citron verscheen eerst op Tastecelebration.

Jag skapar god mat med ingredienser som jag hittar längs min livsväg. Det kan både komma från väldigt nära och från långt ifrån. Varför ska man behöva välja när man kan plocka alla russin från kakan istället?

Jag är Isabel, med ett ben i hemlandet Sverige och gudomliga Österlen och det andra i mitt nygamla hemland, Holland. Jag brinner för god och spännande mat från hela världen och delar gärna med mig till dig.

Isabel Brummer
tastecelebration.se

Sticky kladdkaka med kastanjemjöl

17 februari, 2018

Kastanjemjöl är en ny upptäckt för mig sedan ett par månader sedan. Det har en god smak som drar åt det söta och kan användas båda till att baka kakor, pasta och bröd med. Idag gör jag en sticky kladdkaka med mjölet.

I Frankrike ska det tydligen vara en klassiker att göra crepe med kastanjemjöl men när jag provade tyckte jag att det blev nästan outhärdligt sött så den får jag nog jobba vidare på.

Istället blev det alltså en klassisk kladdkaka fast med lite nytt mjöl. Blandningen med tapiocamjölet är nödvändig för att kakan inte ska bli alltför tung och kastanjemjölet inte få en alltför framträdande roll.
Det är viktigt att sila mjölsorterna så att man inte får några otäcka mjölklumpar i munnen. Resultatet helt även helt annorlunda om man så som det står beskrivet i receptet, blandar det torra ingredienserna och de våta var för sig innan man sen slår ihop det.
Tiden väljer man själv men jag tycker absolut det blir godast när den är sådär härligt kletig…Tycker man inte det, låter man den bara stå lite längre.

Kastanjemjöl kan vara lite trixigt att hitta men jag har sett det i flera online-butiker så det är hett tips om du vill prova. Var noga att kolla utgångsdatumet då mjölet härsknar lätt. Använd det så fort du kan eller förvara i frysen i en lufttät behållare.

Sticky_kladdkaka_med_kastanjemjöl_4

Sticky kladdkaka med kastanjemjöl

Ingredienser för en kaka
1,5 dl / 110 gram kastanjemjöl
1 dl / 60 gram tapiocamjöl
1/2 dl / 25 gram maizena
2 tsk / 15 gram bikarbonat
7 msk / 65 gram kakao
1 nypa salt
3 dl / 150 gram råsocker
——————-
2 dl / 200 gram mandelmjölk
2 dl /190 gram solrosolja
2 tsk vitvinsvinäger

Hur gör jag?
1. Sätt ugnen på 180° C. Ta fram en skål, en trådsil och en kakform med lösa kanter.
Mät upp alla torra ingredienser förutom socker och lägg i trådsil. Sila allt ner i skålen och tillsätt sedan sedan sockret.
2. Blanda de blöta ingredienserna i en hög mixerskål och mixa med en stavmixer tills du fått en jämn smet. Det kommer att bli ganska tjockt.
3. Vänd ner den blöta blandningen i de torra och blanda väl. Häll ner smeten i kakformen och slå den försiktigt mot bordet för att få ut den jämnt i formen.
4. Sätt in kakan i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite ”woobly” när du tar ut den. Om du vill ha den mer fast låter du den bara stå några extra minuter i ugnen.

Låt kakan svalna av helt innan du skär den. Jag dekorerade min nästan svarta kaka med lite matchate-pulver, frystorkade lingon och ätbart guldpulver. Dessutom la jag till lite härligt friska granatäppelkärnor.
Njut den som den är eller med lite frukt och kanske lite grädde*.

Detta recept är naturligt fritt från gluten och laktos*.

Het bericht Sticky kladdkaka med kastanjemjöl verscheen eerst op Tastecelebration.

Scroll to Top