Blagojevic drar västerut – klar för FC Rosengård » Österlen

Blagojevic drar västerut – klar för FC Rosengård

Blagojevic drar västerut – klar för FC Rosengård
Skrivet av Joachim Orrenius / 28 november, 2018

DSC 5069 österlen.se
Mladen Blagojevic.

Efter tre år som huvudtränare för Österlen FF, och assisterande tränare för Mjällby AIF del av den gångna säsongen, klev Mladen Blagojevic i höstas av dessa båda tränaruppdrag. Ny klubbadress för den röststarke tränaren är division 2-klubben FC Rosengård i Malmö som han tillsammans med Ylli Shabani tränar från och med årsskiftet.

Gillar Valentino Lais upplägg

Hur kommer detta sig?

– Det var rätt tid för oss att bli ihop nu. Jag gillar upplägget som klubben med Valentino Lai som sportchef har presenterat. Det blir bra kontinuitet och hårt jobb, säger Mladen Blagojevic.

Blagojevic arbetar som fotbollstränare även på en högstadieskola i Skurup där han genomför nio pass per vecka. Nu blir det ytterligare fyra träningar med FC Rosengårds a-lag. Officiellt checkar Blagojevic in hos FC Rosengård vid årsskiftet men redan nu har den Blagojevicska vinnarskallen kickat igång.

– Målet är att göra bra resultat, både på plan och som ledare. Det handlar såklart om att vinna. Nyss vann jag en pingismatch med 4-1 i set mot en elev här på skolan.

Vad kommer du att sakna från din tid här på Österlen?

– Jag är en social människa och har fått vänner för livet på Österlen, pratade nyss med Erling Silverberg. Det jag inte kommer att sakna är allt körande och risken att träffa på en älg.

Dejan Blagojevic klar för KSF Srbija Malmö

Tar du med dig några spelare från Österlen till Rosengård, din bror Dejan (Blagojevic) till exempel?

DSC 6979 österlen.se
Dejan Blagojevic lämnar Österlen FF och laddar om i division 4.

– Jag tar inte med mig någon. Sen om det är någon som vill komma så är det upp till den spelaren. Dejan varvar ner lite och kommer att spela division 4-fotboll för KSF Srbija Malmö, avslutar Mladen Blagojevic.

newspaper rec728 österlen.se

Kamratcupen Junior arrangerades för första gången

18 januari, 2020
kamratcupen junior arrangerades for forsta gangen österlen.se
DSC 3232 österlen.se
Kamratcupen Junior. Match mellan Tomelilla IF i blått och vitt och Brösarps IF i grönt och vitt.

I kölvattnet efter Kamratcupens futsalturnering arrangerade IFK Simrishamn under lördagen Kamratcupen Junior för barn födda 2009 i Jonebergshallen i Simrishamn.

Lilla Jonebergshallen är fylld till bristningsgränsen. Föräldrar och ledare hjälps åt att hålla det tajta tidsschemat. 30 stycken 13-minuters matcher ska avverkas under dagen. Och då ska det också hinnas med att köpa hamburgare och godis, knyta någons skosnören, presentera spelarna, trösta någon som gjort sig illa och så vidare.

DSC 3202 österlen.se
Jonebergshallen i Simrishamn var välfylld under lördagseftermiddagen.

– Det är ett väldigt späckat schema fram till 16.30 i eftermiddag. Det är matcher hela tiden med två minuters paus mellan matcherna, säger Fredrik Strömberg, en av många ledare och föräldrar som tillsammans arrangerar cupen.

DSC 3218 österlen.se
Fredrik Strömberg coachar en av spelarna i IFK Simrishamn. I bakgrunden pustar en annan spelare ut efter att ha gett järnet inne på plan.

Att cupen arrangeras för barn födda 2009 beror på att arrangörsklubben har inte mindre än 27 pojkar i just den åldersgruppen och som därför ställde upp med fyra lag. Övriga åtta lag fördelade sig på följande föreningar: BSH Österlen, FC Rosengård (två lag), Tomelilla IF (två lag), Kivik/Sankt Olofs IF, Brösarps IF och LEV 06.

DSC 3185 österlen.se
Tuff närkamp i matchen mellan Kivik/Sankt Olofs IF i rödsvart och FC Rosengård i vitt.

Lagen var indelade i två grupper och cupen spelades med sarg för snabbare och intensivare spel. Det nya regelverket säger att man inte får räkna resultat i denna åldersklass. Men barnen har såklart koll på vilka som vinner och förlorar, och vem som gör mål. En hel del föräldrar och ledare har också koll på det.

DSC 3201 österlen.se
Bollen i mål!

– Det är kul att se när barnen fattar hur de kan använda sargen och vägga sig fram, avslutar Fredrik Strömberg som till nästa år hoppas på ännu fler deltagande lag.

DSC 3225 österlen.se
Brösarps IF:s lag presenteras inför för fullsatta läktare. Ett stort ögonblick för dessa 11-åringar.

newspaper rec728 österlen.se

Hammenhögs IF del 1 – tränarduo siktar mot toppen

18 januari, 2020
hammenhogs if del 1 tranarduo siktar mot toppen österlen.se
IMG 0499 österlen.se
Tränarduon Anders Palmér och Tony Ard siktar på en topplacering för Hammenhög 2020.

Österlens bästa damlag i fotboll, Hammenhögs IF, tränas denna säsong av Tony Ard och Anders Palmér. Två erfarna tränare som hoppas på en topplacering i division 1 även 2020. Österlensport haffade tränarduon i Färsingahallen i Sjöbo under Blentarpscupen där vi kröp in i ett rum källaren och lät dem berätta hur toppen i ettan ska nås.

Denna artikel är den första i en rad artiklar där Österlensport följer Hammenhögs damer under säsongen 2020.

Ard och Palmér bryr sig inte så mycket om resultatet i Blentarpscupen. Däremot är de glada över att det inte blev några skador under cupen, vilket ju dessvärre var fallet i slutet av förra fotbollssäsongen och som då delvis slog undan möjligheterna att kunna avancera till Elitettan.

Årets trupp, vad har ni att säga om den?
– Vi har tappat många bra spelare från förra året, några med allvarliga skador. Men vi har också fått in en hel del bra tjejer. Sen har vi lyckats behålla många så vi är en trupp på närmare 25, varav tre målvakter. Åtta av dessa 25 är nyförvärv. Dessutom kommer troligtvis två spelare strax tillbaka efter att ha blivit mammor, det blir en bonus, säger Anders Palmér som under tre säsonger med Hammenhög inkasserat lika många tredjeplatser.

DSC 3154 österlen.se
Hammenhögs Matilda Persson #9 under årets Blentarpscupen.

– I år försöker få ut max av truppen genom att vi delar på tränaransvaret. Tony och jag har olika kvaliteter och vi har ingen prestige i vem som gör vad. Det kommer bli ett lyft tror vi, fortsätter Anders Palmér och lämnar över till Tony Ard.

– Vi tycker att detta är en bra mix och ärligt tror jag en topp treplacering är möjlig. Men varje säsong har sin egen story. Anders och jag tänker på samma sätt och när en spelare får en möjlighet gäller det för spelaren att ta den möjligheten, och när du tar möjligheten har du fler chanser att utvecklas. Vi vill utveckla spelarna samtidigt som vi vill marknadsföra Hammenhög som förening och promota fotollen på Österlen. Hammenhög är en liten by i en liten bygd och jag vill att vi blir en samlingsklubb för unga talangfulla spelare, säger Tony Ard.

Några unga talanger har redan fått chansen att träna med Hammenhögs IF. Det är en bra skola med två erfarna tränare och en stor grupp som innehåller många bra spelare.
– Hammenhög måste vara ett bra alternativ för tjejer som vill spela division 1-fotboll. Några av dem kanske till och med vill satsa på att gå hela vägen upp till Damallsvenskan, säger Anders.

Förra sommaren arrangerade Hammenhögs IF en lyckad sommarcamp. Runt 40 unga spelare deltog. Det blev ett bra tillfälle för nya spelare att få upp intresset och komma in i sporten. Ard och Palmér hoppas att campen kan arrangeras även kommande sommar.

Förr var det en hel del långbollar som gällde för Hammenhögs damer. Nu tränar laget mycket bollinnehav där spelarna ska vilja, och våga, hålla i bollen. Två gånger per vecka tränar tjejerna fotboll vilket är mindre än många av seriekonkurrenterna. Både Tony och Anders önskar att antalet träningspass ökar framöver. Några av de yngre får dock ytterligare träningstillfällen tack vare fotbollsakademierna.

– De tjejer som även tränar i skolan kommer bli bra spelare. Vi vill absolut öka antalet träningstillfällena men en del av de äldre spelarna är det tyvärr svårt att få med då. Vi fokuserar på att göra träningspassen väldigt effektiva och välplanerade och är ofta på idrottsplatsen 90 minuter innan träningen börjar, säger Anders Palmér.

Vilken typ av fotboll kommer publiken att få se på Hammondavallen denna säsong?
– Det finns två mål på en fotbollsplan, ett i varje ände. Vi vill inte att spelarna skickar iväg bollen 30 meter mot det andra målet. Vi vill att spelarna ska vara bekväma och självsäkra med bollen. Då kan man utvecklas som spelare, säger Tony Ard.

– Hammenhög har alltid varit bra bakåt. Förra säsongen gjorde vi 60 mål och släppte in 26 tror jag så vi är på rätt väg även när det gäller offensiven, flikar Andes Palmér in.

Blentarpscupen i futsal den gångna helgen blev en besvikelse för tjejerna från Hammenhög. Två 0-1-förluster och en oavgjord match räckte inte för avancemang från gruppspelet. Julia Mellberg gjorde Hammenhögs enda mål i Blentarpscupen.

DSC 3156 österlen.se
Hammenhögs Julia Mellberg i svart under Blentarpscupen i Sjöbo.

Hur är känslan inför säsongen?
– Det känns bra. Vi har fått in många bra spelare och på fredag ska vi spela padel för att lära känna varandra ännu mer, säger Julia Mellberg.

På föreningens hemsida står Julia Mellberg uppsatt som mittfältare men har även spelat på andra positioner.
Vilken är din roll i laget?
– Jag kan spela lite överallt men framförallt anfallare. Jag började som ytterback och har gått framåt i positionerna via kanten men nu är det mest anfallsspel som gäller. Jag försöker också sprida energi på och vid sidan av planen. Det ska vara lite lattjo också, säger Jula Mellberg.

Redan den 1 februari ställs Hammenhögs tjejer mot Kristianstads DFF:s allsvenska lag i en träningsmatch i Kristianstad.
– Samma kväll spelar vi Nils Holgerssoncupen. En liten krock men vi vill gärna spela matchen mot Kristianstad. Det blir en rejäl utmaning och värdemätare, och en rolig match för tjejerna att spela, avslutar Anders Palmér.

newspaper rec728 österlen.se

NM-guld och SM-guld – Nellys bästa år hittills

12 januari, 2020
nm guld och sm guld nellys basta ar hittills österlen.se
IMG 0468 österlen.se
Nelly Hörberger tillhör Sverigeeliten i truppgymnastik.

Det är inte många idrottare från Österlen som kan stoltsera med SM-guld. Ännu färre har NM-guld i prisskåpet. Österlensport träffade den 20-åriga Simrishamnstjejen Nelly Hörberger som tillhör Sverigeeliten i truppgymnastik och som det gångna året haft sitt mest framgångsrika idrottsår hittills.

Nelly var 6 år när hon började med gymnastik i Ystadklubben GK Split. Efter några års pendlande till Helsingborg och Teamgym Helsingborg tränar och tävlar hon nu för Malmöklubben Motus Salto.

Under Helsingborgstiden blev det många bilresor för Nellys föräldrar och framförallt tränaren från Skurup som hon ofta åkte bil med till träningarna i Helsingborg.
– Då gick jag i skola i Ystad så efter skolan tog jag tåget till Skurup där tränaren plockade upp mig med bil. Sen åkte vi till Helsingborg för träning och hem igen via Skurup till Simrishamn för att sova ett par timmar. Sen upp igen. Fyra gånger i veckan.

Snacka om att vilja utvecklas i sin idrott!

75289376 10220869297101033 4980682528730906624 n österlen.se

Grattis till fjolårets båda guld förresten, hur har du och dina lagkompisar firat?
– Inte jättemycket faktiskt. Det var såklart bankett efter NM:et som gick i Norge och sen har vi firat lite hemma i Malmö på en träning.

Kolla in filmklippet nedan när Nelly och hennes kompisar i Motus Salto tar SM-guldet på hemmaplan i Malmö.

[embedded content]

Förutom framgångarna under 2019 med guld på NM och SM har Nelly ytterligare fem mästerskapsmedaljer i prisskåpet.

Vilka är lagets framgångsfaktorer, varför går det så bra för er?
– Vår sammanhållning, att vi känner varandra så bra och att vi har så kul tillsammans. Vi litar på varandra. Det är en väldigt utsatt sport, trillar man vet man att hela laget dras ner men det är ingen som skulle bli arg eller ta illa upp för det.

Om någon ramlar under ett varv, hur tas det emot av lagkamraterna?
– Vi tar hand om varandra och gör inte så stor grej av när någon gör misstag. När vi vann SM-guldet trillade en av våra tjejer men vi bet ihop och klarade det ändå. Om du trillar på ett moment gäller det att tänka bort det och fokusera på nästa moment istället. Det gäller att vara stark.

Vad är det som är så himla roligt med truppgymnastik?
– Det är variationen med tre olika grenar. Det finns alltid något du kan bli bättre på och det blir väldigt tydligt när du klarar någonting.

I familjen Hörberger är det annars mycket fotboll som gäller och även Nelly har spelat fotboll ända upp i 10-årsåldern. Det blev också en del dans innan satsningen på gymnastik tog över.

I truppgymnastik tävlar man i dam, herr och mixed och delmomenten är matta, trampett och fristående. Truppgymnastik är inte den mest kända idrotten i Sverige men faktum är att det är Sveriges största gymnastikform. I Sverige finns 20 000 gymnaster som tävlar i truppgymnastik! 

I laget Motus Salto tränar runt 20 tjejer truppgymnastik men det är inte alla som får vara med vid tävlingar.
– Man får max vara tolv personer vid tävlingar. Vi brukar vara tio plus två reserver. Sen när vi tävlar på ”varven” är man sex personer och då står fyra bredvid. Vi väljer ut de sex bästa till varje varv. Och i fristående måste alla tio i laget vara med. Men eftersom det endast är en till två tävlingar per år är det hård konkurrens om platserna. Vissa får inte tävla överhuvudtaget men alla vet vilka förutsättningar som gäller och vi är ett lag där vi hejar på varandra.

Vilken är din starkaste gren?
– I trampett kör vi tre varv och på det tredje varvet har man ett bord till hjälp vid volterna och det är kanske min bästa gren.

Individuell gymnastik då, har det aldrig lockat dig?
– Nej, när jag började i GK Split fanns det bara truppgymnastik så det föll sig naturligt. Det är nästan som två olika sporter och jag har aldrig testat på individuell gymnastik. Jag tycker att fler borde testa på truppgymnastik. Man får både styrka, kondition och smidighet.

Mer film från Motos Saltos NM-guld nedan.

[embedded content]

Du och ditt lag tillhör eliten i Sverige, vad krävs för att nå dit du har nått?
– Det är att du väljer gymnastiken före allt annat. Jag har alltid tyckt det är så kul. Jag har alltid varit på alla träningar och aldrig känt att jag vill hoppa över. Däremot har jag många gånger fått hoppa över att vara med mina kompisar hemma i Simrishamn.

Det räcker att se Nelly och hennes kompisar ett par sekunder för att förstå att truppgymnastik inte är något för fegisar.
Vilka tips kan du ge till alla unga gymnaster som håller på med truppgymnastik?
– Lyssna på din kropp är viktigt. Sätt upp tydliga mål för vad du vill klara, t ex en ny volt eller ett hopp, och kämpa mot målen, då blir det mycket roligare. Sen ska du tänka att det alltid kommer nya chanser och nya möjligheter och att alltid försöka göra det bättre nästa gång.

Bra och positiva tips som kan appliceras på alla sporter, eller i yrkeslivet, eller egentligen var som helst i livet.

När du var liten, såg du dig själv som tävlingsgymnast eller var det bara roligt att hålla på?
– När jag såg de äldre tjejerna och killarna träna tänkte jag ”hur kan dom göra så” och då tänkte jag att någon gång vill jag också kunna göra det.

Har du något individuellt mål inför den kommande säsongen?
– Att tävla på ett svårare varv under SM och att höja mig ytterligare en nivå.

Lagmål med Motus Salto?
– Att försvara vårt SM-guld hade varit väldigt kul.

65317579 10219680002369408 4033802803020300288 n österlen.se

Ålder: 20 år
Familj: mamma Ulrika, pappa Johan och brorsan Hannes
Bor: uppväxt i Simrishamn men nyligen inflyttad till Malmö
Yrke/studier: ekonom som för närvarande arbetar heltid på en mellanstadieskola i Malmö
Tränar: fyra gånger per vecka (tre timmar varje gång)
Längd: 168
Meriter: 2 NM-guld (ett i dam och ett i mix), 1 SM-guld, 3 SM-brons och 1 JSM-silver.
Moderklubb: GK Split i Ystad
Nuvarande klubb: Motus Salto i Malmö

newspaper rec728 österlen.se

Simrishamns 05:or tog silver i Kristianstad Arena Cup

12 januari, 2020
simrishamns 05or tog silver i kristianstad arena cup österlen.se
IMG 0498 österlen.se
Lagfoto direkt efter finalförlust är inte det roligaste men framgången i Kristianstad Arena Cup belönades med en ståtlig pokal till föreningens prisskåp.
IFK Simrishamns lag i Kristianstad Arena Cup: Ludwig Olsson, Ville Persson, Albin Nilsson, Selman Abdirahman, Axel Orrenius, Benjamin Blomqvist, Ossian Stoltz, Alfons Silverberg och Jesper Björklund.

Kristianstad Arena Cup är Sveriges största futsalcup för barn- och ungdomslag. Under lördagen avgjordes cupen för flickor och pojkar födda 2005 och bästa Österlenlag blev IFK Simrishamns 05:or som gick hela vägen till final.

I klassen P05 deltog över 50 lag och genom att först gå obesegrade genom gruppspelet slog Simrishamn därefter ut Älmhults IF (sextondelsfinal), Onsala BK (åttondelsfinal), BK Landora (kvartsfinal) och Wä IF 1 (semifinal). I finalen ställdes Simrishamn mot Wä IF 2 och det blev en tillknäppt tillställning med två mycket försvarsstarka lag. 0-0 efter full tid och det krävdes förlängning för att skilja finallagen åt. I den andra förlängningsdelen lyckades en Wäspelare riva loss bollen mitt framför Simrishamns mål och rulla in segermålet men nog borde domarna (som inför finalen presenterades som ”Skånes bästa futsaldomare”) blåst frispark för Simrishamn i situationen som ledde fram till avgörandet? Små marginaler men Wä vann finalen rättvist och imponerade genom att även spela hem bronset via föreningens andra lag.

Det blev tolv timmars lördagshäng i arenan och inte mindre än åtta matcher för IFK Simrishamn som under ordinarie matchtid endast släppte in två mål! Desto fler framåt där Axel Orrenius, tillsammans med IS Halmias Andrej Rajovic, vann cupens skytteliga på sju gjorda mål. I cupen deltog även Österlenlagen Liga IF (P05) och Borrby IF (F05) samt Sankt Olofs IF/Kiviks AIF (F05) som tog sig fram till åttondelsfinal.

För IFK Simrishamn och tränarna Martin Wrahme och Kalle Blomqvist var andraplatsen såklart en stor framgång. Detta var det första tävlingsframträdandet för laget med nytillträdde Wrahme som huvudtränare.
Stort grattis till tränardebuten!
– Tack, det känns jättebra och jag är nöjd, säger Martin Wrahme en kort stund efter finalen.
Framgångsreceptet för att ni tog er så här långt?
– Jag måste hylla vårt kollektiv. Killarna går in med samma inställning i varje match. I finalen var båda lagen riktigt trötta och det var små marginaler som avgjorde. Jag retar mig lite över finalförlusten just nu men i morgon kommer vi att vara nöjda.
Blir det fler futsal-cuper för laget framöver?
– Nej, inte under denna säsong. Nu fokuserar vi om och vi drar igång försäsongen i fotboll om en vecka. Under vårsäsongen spelar vi i Skåneserie A och det blir en bra utmaning för oss, avslutar Martin Wrahme.

newspaper rec728 österlen.se

Sankt Olofs IF vann Kamratcupen i futsal

6 januari, 2020
sankt olofs if vann kamratcupen i futsal österlen.se
IMG 0471 österlen.se
Sankt Olofs IF:s hjältar som spelade hem Kamratcupen för första gången.

Tomelilla IF i kvartsfinalen, Österlen FF i semifinalen och IFK Simrishamn i finalen. Sankt Olofs IF:s gultröjor raderade ut förhandsfavoriterna på löpande band och vann årets Kamratcupen på ett imponerande sätt. Läs här kortreferat om alla slutspelets matcher.

Kvalmatch 1 Borrby IF – Torna Hällestad IF 0-2
Torna Hällestad skaffade sig en 2-0-ledning efter halva matchen som man därefter bevakade utan större problem. Borrby hade svårt att skapa farligheter, bortsett från den sista minuten då de flera gånger hade bud på reducering. Torna Hällstad till kvartsfinal.

Kvalmatch 2 Gärsnäs AIS 1 – Sövestads IF 3-1
Precisa långbollar till rörliga anfallare var Gärsnäs recept i denna match. Sövestads försvar hade svårt att få grepp på långbollarna. Gärsnäs vann rättvist med 3-1 och blev därmed också klara för kvartsfinal.

Kvartsfinal 1 Tomelilla IF – Sankt Olofs IF 1-3
Sankt Olof överraskade Tomelilla med aggressivt och disciplinerat spel över hela banan. Tomelillas snabba och spelskickliga spelare lyckades inte luckra upp Sankt Olofs stabila försvarsspel förrän i matchens absolut sista sekund men då var det såklart för sent.

DSC 3065 österlen.se
Albin Önneflod i gult tar sig framåt i banan med styrka, teknik och snabbhet.

Kvartsfinal 2 Österlen FF – FC Plisat 3-0
Här var det spel mot ett mål under nästan hela matchen. Futsalspecialisterna Plisat hade knappt ett ordnat anfall under de 16 spelminuterna och Österlen spelade ut hela registret på ett mycket imponerande sätt.

Kvartsfinal 3 Gärsnäs AIS 2 – Torna Hällestad IF 0-1
Ställningskrig med få målchanser. Med fem minuter kvar av matchen hittade Torna Hällestad rätt och kunde sedan hålla undan för GAIS kvitteringsjakt.

Kvartsfinal 4 IFK Simrishamn – Gärsnäs AIS 1 2-1
Simrishamn satte tvärstopp för Gärsnäs långbollar som var så effektiva i kvalmatchen mot Sövestad. I en ganska händelsefattig match kunde Simrishamn vinna med 2-1.

Semifinal 1 Sankt Olofs IF – Österlen FF 2-1
Slutspelsdagens bästa match! Energi och kamp. Österlen hade mest boll men Sankt Olof störde effektivt ut division 2-lagets rörliga anfallsspel och var blytunga framåt med Edin Cakovic som bollmottagare.

Semifinal 2 Torna Hällestad IF – IFK Simrishamn 0-2
Stabilt spel från Simrishamn som spelade tryggt på ett tidigt ledningsmål. Torna Hällestad hade några farligheter men effektiviteten saknades i avsluten. Istället kunde Simrishamn utöka till 0-2 vilket också blev slutresultatet.

Match om 3:e pris – Österlen FF – Torna Hällestad IF 5-1
Två besvikna lag som mycket hellre velat spela finalen. Österlen hade mest motivation kvar och vann enkelt med 5-1.

Final Sankt Olofs IF – IFK Simrishamn 2-1 (efter förlängning)
Två lag som verkligen ville vinna. Albin Önneflod gav Sankt Olof ledningen på ett distinkt skott mitt framför mål. Sankt Olofs fysiska spel ledde tidigt till fem noteringar i frisparksprotokollet. Varje ytterligare frispark skulle nu innebära en sk frisparksstraff från tio meter men spelarna i Sankt Olof höll huvudena kalla resten av matchen och den enda tiometaren som Simrishamn fick brände man. Kvitteringen skulle dock komma. Jonathan Karlsén krigade sig till ett returläge och tryckte in kvitteringsbollen. 1-1 stod sig matchtiden ut. I förlängningen utnyttjade Sankt Olof en omställning där Edin Cakovic och Albin Önneflod kom två mot en och där Albin Önneflod enkelt kunde rulla in sitt andra finalmål (Önneflod som spelar fotboll i just arrangörsklubben IFK Simrishamns A-lag men spelade för moderklubben Sankt Olof i årets Kamratcupen) på Cakovics frispelning. Sankt Olofs första seger i Kamratcupen var ett faktum – stort grattis till en imponerande laginsats!

Strax efter slutsignalen tog vi en snack med Sankt Olofs spelande tränare Rasmus Nygren som till denna cup osjälviskt ställde över sig själv. Men det gick inte att ta fel på hur bra han trivdes med att coacha sina gultröjade hjältar denna eftermiddag. Inte många ”experter” hade inför cupen Sankt Olof som vinnare. Att kalla sig ”underdogs” är egentligen inget som Nygren tycker passar på dagens Sankt Olof. Han har sedan ett par år tillbaka byggt ett lag med stark attityd och är egentligen inte alls överraskad. Och alla som såg hur Sankt Olof spelade futsal i dagens slutspel är förmodligen inte heller överraskade över framgången.

Varför vann ni Kamratcupen 2020?
– Vi tror på det och jobbar hårt. Den vinnarmentaliteten vi har i Sankt Olof är något utöver det vanliga. Det sitter i väggarna, säger en segerrusig Nygren.

Två av Sankt Olofs spelare, Edin Cakovic och Albin Önneflod, togs även ut i cupens All Star Team som ser ut så här:

Målvakt – Christoffer Delin, Torna Hällestad IF
Försvarsspelare – Jacob Nilsson, IFK Simrishamn
Försvarsspelare – Fredrik Hansson, Österlen FF
Anfallsspelare – Edin Cakovic, Sankt Olofs IF
Anfallsspelare – Albin Önneflod, Sankt Olofs IF

När vi ändå är igång med hyllningarna till Sankt Olofs IF kommer här en länk till föreningens kampsång som säkerligen går varm i byn de närmaste dagarna. Klicka här för länk till Spotify >>

newspaper rec728 österlen.se

Slutspelslagen klara i Kamratcupen

5 januari, 2020
slutspelslagen klara i kamratcupen österlen.se
DSC 3037 österlen.se
Kamratcupen. Match mellan Österlen FF i vitt och Futsal Deluxe.

Efter två dagars gruppspel har tio lag kvalificerat sig till morgondagens slutspel i Kamratcupens futsalturnering i Korsavadshallen i Simrishamn.

Grupp 1 vanns av ett ungdomligt Tomelilla IF som imponerade i två 4-1-segrar över Wollsjö AIF och Blentarps BK 1 samt 2-2 mot grupptvåan Gärsnäs AIS 1.

I grupp 2 inledde Gärsnäs AIS 2 starkt genom att 4-1-besegra seriekollegan i division 4 Rydsgårds AIF. Tre av GAIS-målen gjorde Niklas Bernhoff. Efter 0-0 mot FC Plisat var GAIS tvingade att vinna mot Simrishamn U för att vara säkra på slutspel. Efter en tidig GAIS-ledning stretade 14-åringarna! i Simrishamn emot på ett imponerande sätt och skapade även några kvitteringslägen men 1-0 stod sig matchen ut. FC Plisat tog sig också till slutspel på samma poäng som Gärsnäs AIS.

DSC 2978 österlen.se
FC Plisats Joel Mårtensson avlossar vänstern i gruppspelsmatchen mot Gärsnäs AIS 2.

I grupp 3 gjorde Österlen FF rent hus med övriga lag. Inför sista gruppspelsmatchen skulle det avgöras om Torna Hällstad IF eller Futsal Deluxe skulle göra Österlen sällskap till slutspelet. Futsal Deluxe behövde vinna matchen men istället var Torna Hällestad det starkare laget och vann med 2-1.

I grupp 4 tog sig arrangörsklubben IFK Simrishamn vidare via tre segrar över Borrby IF Blentarps BK 2 och Baskemölla IF. Borrby IF knep den andra slutspelsplatsen genom två 1-0-vinster över Baskemölla och Blentarp.

Grupp 5 vanns av Sankt Olofs IF genom två uddamålssegrar och ett oavgjort resultat. Vilka som skulle ta den andra slutspelsplatsen skulle stå mellan Sjöbo IF och Sövestads IF i gruppens sista match. Sjöbo hade långt in i matchen en 2-0-ledning som såg stabil ut men Sövestad kom igen och lyckades både reducera och kvittera i matchens slutskede vilket istället tog Sövestad vidare till slutspel.

I morgon måndag avgörs Kamratcupens slutspel. Division 3-kollegorna IFK Simrishamn och Tomelilla IF samt division 2-laget Österlen FF får hållas som favoriter till slutsegern. Eller kan något av Gärsnäs-lagen (starkt att få med två lag till slutspel) eller futsalspecialisterna i FC Plisat skrälla? Första slutspelsmatchen startar 11.00, finalen 14.30.

newspaper rec728 österlen.se

Fotbollsvänner i Skåne firade Nackas 90-årsdag

26 december, 2019
fotbollsvanner i skane firade nackas 90 arsdag österlen.se
IMG 0407 österlen.se
Spelarna i Bajen 2 och Borrby.

På julafton skulle Lennart Nacka Skoglund ha fyllt 90 år. Fotbollsikonens födelsedag firades dels på Södermalm i Stockholm där Nacka sedan 1984 står staty. Ett 60-tal fotbollsvänner slöt upp vid landets andra Nackastaty, den som sedan 2010 återfinns på Borrby idrottsplats på Österlen.

Årets julaftonsarrangemang startade med förmiddagsfotboll i sporthallen i Borrby där Borrby IF:s oldboys mötte två lag Bajensupportrar med anknytning till sydöstra Skåne. Förmodligen de enda fotbollsmatcherna som spelas på julafton i Sverige?

I den första matchen besegrade Borrby Bajen 1 med 4-1. I match 2 segrade Bajen 2 över Bajen 1 med 3-2 och i julaftonens tredje och sista match vann Bajen 2 över Borrby med 3-1 efter hat trick av Axel Orrenius. Tidigare år har Borrby vunnit julaftonsmatcherna så årets 3-1-seger var efterlängtad för de grönvita.

DSC 2739 österlen.se
Målvakten Malcolm Bergsten, i lånad Borrby-tröja, som inte hade tränat fotboll på åtta år imponerade i Bajen lag 1.

Laguppställning Borrby: Björn Månsson (lagkapten), Christer Andersson (1 mål), Jonas Månsson, Martin Åkesson (2 mål), Tobias Ekdahl (1 mål), Fredrik Bengtsson, Fredrik Olsson, Jakob Mårtensson, Robin Olofsson (1 mål) och Mujtaba Sayeed.

Laguppställning Bajen 1: Jonas Sipola (lagkapten), Sebastian Sipola (1 mål), Stefan Johansson, Malcolm Bergsten, Robban Bergsten, Noah Bergsten (1 mål), Sam Qvarnström, Hugo Ulfsson (1 mål), Roland Wiklund och Björn Englund.

Laguppställning Bajen 2: David Nordling (lagkapten, 1 mål), Bruno Nordling, Einar Nordling, Olle Nordling, Olle Dahl (1 mål), Ivar Nordling, Petter Håkansson (1 mål), Axel Orrenius (3 mål) och Lawrence Reyes (spelade ej).

DSC 2852 österlen.se
Borrby IF:s ordförande Björn Månsson, närmast, hämtar andan. Men snart är det dags igen, i inomhusfotboll är det snabba byten som gäller.

När domaren Ingemar Jönsson blåst av julaftonsfotbollen och spelarna duschat var det samling i Borrby IF:s klubbhus där det serverades glögg, julmust, saffransbullar och pepparkakor. Den legendariske målvakten Ronnie Hellström fanns på plats och berättade om när han spelade tillsammans med Lennart Nacka Skoglund i Hammarby. Och på klubbhusets ena vägg rullade en kort film från den uppvisningsmatch som Nacka spelade i Borrby 1960 och som är huvudanledningen till att det finns en staty över honom också i Skåne.

IMG 0411 österlen.se
Julaftonsmys i Borrby IF:s klubbhus. Ronnie Hellström, längst bak i mitten, berättar gamla fotbollsminnen.

12.00 var det så samling vid Nackas staty intill klubbhuset där Joachim Orrenius först tackade en rad personer som gjort julaftonstraditionen i Borrby möjlig; kulturarbetaren Ulf Andersson och statyns konstnär Richard Andersson som tillsammans är initiativtagare till statyns uppkomst, Borrby IF och dess ordförande Björn Månsson, smeden Anders Lönnborn som tillverkat statyn av fartygsplåt, Kjelle Bergsten som tillsammans med Joachim Orrenius kopierat Stockholmstraditionen till Borrby, Ronnie Hellström som är arrangemangets officiella ambassadör, fotbollsdomaren Ingemar Jönsson som höll vinnarskallarna i sporthallen i schack, Stefan Magnusson (Bajen Fans förste ordförande) som årligen håller talet vid statyn i Stockholm och slutligen alla fotbollsvänner som kommit till Borrby för att lira boll och umgås en stund på julafton och därmed hedra minnet av Nacka.

Här nedan kan du läsa årets Nackatal som alltså varje år hålls vid statyerna på Söder i Stockholm och i Borrby.

”Hammarbyare, Nackavänner, Söderbor!
Det är i dag 90 år sedan Sveriges genom tidernas störste fotbollspelare Lennart Nacka Skoglund föddes. Att Nacka inte är bortglömd är ni som är här ett levande bevis på. Samtidigt med denna hyllning pågår också en hyllning på Borrby IP i Skåne där Nacka också står staty. Vilken annan fotbollspelare i Sverige tror ni får en hyllning på samma dag sextio mil ifrån varandra trettionio år efter sin död? 

Säsongen som gick slutade med en tredjeplats i allsvenskan för Hammarby och 75 gjorda mål och jag tror Nacka ler i sin himmel när han såg denna offensivorgie från den kanske bästa Hammarbyupplagan någonsin. För Nacka var offensiv, att jobba hem var inte riktigt hans grej. När en journalist frågade honom efter en match i division två Svealand efter hemkomsten från Italien varför han inte tog ett mer defensivt ansvar sa han: ”du vet jag har rätt taskigt lokalsinne så jag hittar inte hem till egen planhalva”.

Det finns alltid folk som jämför fotbollspelare förr och nu. Det är givetvis en orättvis jämförelse men jag undrar ibland hur bra Nacka varit med dagens träningsmetoder. Och jag lovar att börja jämföra den fantastiske från Rosengård med Nacka den dag han visar upp ett VM-brons och ett VM-silver. Förresten har ju den näst bäste, Zlatan, flyttat verksamheten till Södermalm och blivit hammarbyare så nu har Sveriges två största spelare genom tiderna Hammarby gemensamt. 

För några år sedan såg jag en insändare i en lokaltidning här på Södermalm. Det var en dam som ifrågasatt varför Nacka Skoglund ska stå staty på Söder. Statyer får ju endast kungar, genier och hjältar argumenterade damen. Om hon visste vad rätt hon hade, Nacka var nämligen allt av detta.

När Nacka kom hem 1964 från proffslivet i Italien var han på nedgång men fortfarande en magnifik fotbollspelare. Två gånger hjälpte han upp Hammarby i allsvenskan som på den tiden var ett lindansarlag. Sitt sista riktigt stora framträdande gjorde han 1966 i det allsvenska kvalet mot SAAB på Råsunda. Jag var själv där men har tyvärr inga minnen förutom att det var kallt och att farsan hela tiden snackade om Nacka. Över 25000 personer fick se Hammarby vinna med 5-0 efter två mål av Nackas arvtagare den blott 17-årige Kenta Ohlsson. Kedjan bestod av Kenta, Nackas brorsa Ya Skoglund, Berndt Lif, Tom Turesson och Nacka själv. Det var en offensiv som heter duga och Nacka var förstås lysande. Säsongen efter låg Hammarby i allsvenskan men Nacka var mest skadad och efter halva säsongen gjorde han sin sista match för Hammarby. Via Kärrtorps BK och Länkarnas korplag fick sagan ett tragiskt slut. Eller som journalisten på Kvällsposten Björn Fremer en gång så träffsäkert skrev:
”Nacka levde på applåder, liksom komikern lever på skratten. Nacka hann göra väldigt många lyckliga. När skrattet dör, dör komikern. När jublet dog, dog Nacka.”

Så var det kanske. God jul och gott nytt år!”   

Nästa år det tio år sedan Nackas staty i Borrby invigdes. Då lär fotbollsvännerna samlas igen för att hylla en av svensk fotbolls allra största lirare.

newspaper rec728 österlen.se

Nördar i Borrby håller Nackatraditionen vid liv

18 december, 2019
nordar i borrby haller nackatraditionen vid liv österlen.se
DSC 4604 österlen.se
Arkivbild. Publiken bjöds på flera tekniska dribblingar som säkert ”Nacka” Skoglund hade gillat.

Varje julafton 12.00 träffas Söderbor, hammarbyare och Nackavänner vid Nackastatyn på Söder i Stockholm för att hedra Lennart Nacka Skoglund och för att önska varandra god jul innan Kalle Anka och övrigt julfirande tar vid. Julafton är Nackas födelsedag och i år skulle han ha fyllt 90 år. Sedan 2010 har traditionen kopierats till landets andra Nackastaty, den utanför Borrby på Österlen, där Stefan Magnussons traditionella julaftonstal om en av svensk fotbolls största lirare läses samtidigt som Magnusson själv håller talet vid statyn i Stockholm.

Och precis som i Stockholm bjuds besökarna även i Borrby på glögg och pepparkakor, och faktiskt också en kort film från den uppvisningsmatch som Nacka lirade på Borrby IP 1960 och som är huvudanledningen till att det finns en staty över honom även i Skåne.

IMG 0124 österlen.se
Statyn över Lennart Nacka Skoglund invigdes 2010. Bajenlegendarerna Ronnie Hellström, Kenta Ohlsson och Ya Skoglund (Nackas bror) fanns på plats vid invigningen.

Julaftonsfirandet vid Nackas staty på Österlen är ett samarbete mellan Bajen Fans Österlen och Borrby IF och stöds av Ronnie Hellström – evenemangets officiella ambassadör.

– Skåningen och Malmö FF:s pojklagsspelare kom till Stockholm och Hammarby som tonåring. I Bajen utvecklades Ronnie till världsmålvakt och var under många år proffs i Bundesligalaget Kaiserslautern och given i det svenska landslaget. Ronnie var på plats i Borrby 2010 då statyn invigdes så det känns som en perfekt ambassadör för denna fina jultradition. Jag träffade Ronnie nyligen och han sa att han skulle dyka upp i år. Har även bjudit in Zlatan Ibrahimović, som ju outat att även han gillar Bajen, men har ännu inte fått svar, säger Joachim Orrenius, en av initiativtagarna.

Som en hyllning till fotbollen och det goda samarbetet mellan Bajen Fans Österlen och Borrby IF spelas det även i år boll i Borrbys sporthall. Två lag med Hammarbysupportrar med anknytning till sydöstra Skåne möter Borrby IF:s oldboys. Vill du se fotboll live på julafton är det alltså till Borrby du ska bege dig.

DSC 4679 österlen.se
Full fart i Borrby sporthall på julafton.

09:30 – sporthallen i Borrby öppnas.
10:00 – match 1 – Bajen Fans Österlen lag 1 möter Borrby IF:s oldboys.
10:25 – match 2 – Bajen Fans Österlen lag 1 möter Bajen Fans Österlen lag 2.
10:50 – match 3 – Borrby IF:s oldboys möter Bajen Fans Österlen lag 2.
11:30 – glögg, pepparkakor och julmys i Borrby IF:s klubbhus. Filmvisning.
12:00 – samling vid Nacka Skoglunds staty intill klubbhuset på Borrby IP. Hyllningstal till Lennart Nacka Skoglund.

– Fantastiskt att intresset är så stort att vi i år ställer upp med två lag. Jag skojade med Björn Månsson, Borrby IF:s ordförande, att detta kanske växer till en hel cup framöver. I så fall kan cupen heta Nackas Minne, efter den tidigare så populära inomhusturneringen på Hovet och i Globen, säger Joachim Orrenius.

DSC 4640 österlen.se
Domaren Ingemar Jönsson brukar ha full koll på händelserna mellan Borrby IF:s oldboys och Bajen Fans Österlen.

newspaper rec728 österlen.se

Dags för Kamratcupen i Simrishamn

18 december, 2019
dags for kamratcupen i simrishamn österlen.se
Kamratcupen 2015 IFK Simrishamn vs Tomelilla U österlen.se

Lottningen till 2020 års Kamratcupen i futsal är klar. 20 lag gör upp i fem grupper i Korsavadshallen i Simrishamn. Arrangerande IFK Simrishamn ställer upp med två lag i herrklassen, ett seniorlag och ett ungdomslag bestående av ett gäng 14-åringar. Klasserna Dam och Ungdom ställs in på grund av får få anmälda lag.

Gruppspel den 3 och 4 januari och finalspel den 6 januari. De två bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Den bästa 2:an i varje grupp går direkt till kvartsfinal. De 4 övriga 2:orna möts i två kvalmatcher, där segrarna också går till kvartsfinal.

FC Plisat, Gärsnäs AIS 1, Gärsnäs AIS 2, Lövestads IF, Wollsjö AIF, Sankt Olofs IF, IFK Simrishamn, Österlen FF, Baskemölla IF, Futsal Deluxe, Torna Hällestad IF, Rydsgårds AIF, Blentarps BK 1, Blentarps BK 2, Sövestads IF, Borrby IF, Tomelilla IF, Sjöbo IF, Liga 06 IF och IFK Simrishamn U.

newspaper rec728 österlen.se

Österleningar följde Rosenbergs final

14 december, 2019
osterleningar foljde rosenbergs final österlen.se
IMG 0380 österlen.se
Förhoppningsfulla supportrar inför Europa League-matchen mellan FC Köpenhamn och Malmö FF på Parken Stadium.

Markus Rosenbergs sista Europaäventyr med Malmö FF blev en kort resa över Öresundsbron till Parken där FC Köpenhamn besegrades med 1-0. Österlensport tog rygg på några simrishamnare som inte ville missa Rosenbergs allra sista match.

Tidigt på eftermiddagen startade resan mot den danska huvudstaden. Denna gång med bil. Risken att ett tåg skulle bli försenat eller inställt var inte värd att ta. Vissa möten måste man bara vara i tid till. Mötet med den danska ärkerivalen FCK och Rosenbergs finalmatch var ett sådant. Tillsammans med ett tiotal andra skånska fotbollssupportar var samlingen bestämd på puben PA Bar några långa inkast från arenan. På pubens uteserveringen satt för övrigt FCK:s stjärnpelare Nicklas Bendtner (skadad och denna gång utanför matchtruppen) och njöt av storstadspulsen.

Mellan hamburgertuggorna gick snacket om i vilken minut matchen skulle avgöras, inte vem som skulle avgöra. Att det var Markus Rosenberg som skulle göra det var en sån där malmöitisk självklarhet. Och med tanke på Rosenbergs magiska avgörande hemma mot Dynamo Kiev en helt rimlig diskussion.

– Det blir 1-0 till oss, Mackan avgör i 86:e, säger Martin Andersson!
– Nej, det dröjer till den 90:e minuten, säger Gustav Andersson!

Efter middagen promenerade gänget till Parken där de fått tag i platser långt ut på ena långsidan omringad av köpenhamnare.

DSC 2625 österlen.se
FC Köpenhamns supportrar bjöd på ett blått och vitt flagghav som täckte hela den ena kortsidan.

Huvudstadsborna inledde med ett välregisserat tifo och en stark matchstart första 20 minuterna. Men som så många gånger förr i detta Europaspel växte Malmö stegvis in i matchen och i andra halvlek tog MFF tag i taktpinnen. Frustrationen hos Köpenhamnsupportrarna växte och den hätska stämningen mot svensktalande supportrar stegrades den också. Svenskar pekades ut, vakter lyfte bort dem från sina läktarplatser med motiveringen att det ”är bäst för er egen skull”. Smockan hängde i luften och gänget från Simrishamn vågade inte heja ljudligt på sitt MFF med risk för att bli tvingade att lämna arenan, eller hamna i handgemäng med danskar.

Med mindre än kvarten kvar av matchen var det nära att Rosenberg kunde göra det där målet som alla Malmöfans drömde om. Istället var det Traustasson som i den 77:e minuten via en FCK-försvarare nickade in Malmös ledningsmål. 0-1 stod sig matchen ut och simrishamnarnas uppdämnda glädje släppte successivt ju närmare hemresan till Malmö de kom. Rosenberg gick vinnande från sin sista match och både Malmö FF och FC Köpenhamn blev klara för 16-delsfinaler i Europa League.

DSC 2628 österlen.se
MFF-klacken kämpade tappert och hördes allt mer vartefter matchen gick.

Nuförtiden finns inte många kulturbärare kvar i den svenska elitfotbollen. Spelare som är sina föreningar trogna och som för traditionen och färgerna vidare. Kalmars Rasmus Elm är en, Hammarbys Kennedy Bakircioglu en annan, Mjällbys David Löfquist en tredje. Och så Markus Rosenberg såklart som nu vid 37 års ålder ställer fotbollsskorna på skohyllan.

– Han har en magisk aura som sprider sig till lagkamraterna. Jag är beredd att ge upp vänskapen med en vän för att istället bli vän med Markus, säger John Johnsson, en av killarna från Simrishamn.

Frågan är vem av kompisarna han ska välja bort?

Trots att Mackans officiella avslut nu är gjort finns det både spelare, ledare och MFF-supportar som vill se en förlängning. Framtiden ger oss svaret på den önskningen. Julklapp från Markus Rosenberg till Malmös supportrar på julafton?

DSC 2661 österlen.se
Matchen är slut och MFF har besegrat FCK. Markus Rosenberg knyter segernäven för allra sista gången. FCK:s svenska landslagsback Pierre Bengtsson till höger slipper möta Mackan i framtiden, något han förmodligen är glad över.

newspaper rec728 österlen.se
Scroll to Top