Blagojevic Drar Västerut – Klar För FC Rosengård » Österlen

Blagojevic drar västerut – klar för FC Rosengård

Blagojevic drar västerut – klar för FC Rosengård
Skrivet av Joachim Orrenius / 28 november, 2018

DSC 5069 österlen.se
Mladen Blagojevic.

Efter tre år som huvudtränare för Österlen FF, och assisterande tränare för Mjällby AIF del av den gångna säsongen, klev Mladen Blagojevic i höstas av dessa båda tränaruppdrag. Ny klubbadress för den röststarke tränaren är division 2-klubben FC Rosengård i Malmö som han tillsammans med Ylli Shabani tränar från och med årsskiftet.

Gillar Valentino Lais upplägg

Hur kommer detta sig?

– Det var rätt tid för oss att bli ihop nu. Jag gillar upplägget som klubben med Valentino Lai som sportchef har presenterat. Det blir bra kontinuitet och hårt jobb, säger Mladen Blagojevic.

Blagojevic arbetar som fotbollstränare även på en högstadieskola i Skurup där han genomför nio pass per vecka. Nu blir det ytterligare fyra träningar med FC Rosengårds a-lag. Officiellt checkar Blagojevic in hos FC Rosengård vid årsskiftet men redan nu har den Blagojevicska vinnarskallen kickat igång.

– Målet är att göra bra resultat, både på plan och som ledare. Det handlar såklart om att vinna. Nyss vann jag en pingismatch med 4-1 i set mot en elev här på skolan.

Vad kommer du att sakna från din tid här på Österlen?

– Jag är en social människa och har fått vänner för livet på Österlen, pratade nyss med Erling Silverberg. Det jag inte kommer att sakna är allt körande och risken att träffa på en älg.

Dejan Blagojevic klar för KSF Srbija Malmö

Tar du med dig några spelare från Österlen till Rosengård, din bror Dejan (Blagojevic) till exempel?

DSC 6979 österlen.se
Dejan Blagojevic lämnar Österlen FF och laddar om i division 4.

– Jag tar inte med mig någon. Sen om det är någon som vill komma så är det upp till den spelaren. Dejan varvar ner lite och kommer att spela division 4-fotboll för KSF Srbija Malmö, avslutar Mladen Blagojevic.

newspaper rec728 österlen.se

Victor fällde jätten och vann guld

3 mars, 2020
victor fallde jatten och vann guld österlen.se
88228600 238443140493924 2032856477017833472 n österlen.se
Victor Pizarro

Juniorerna i Österlens nystartade kickboxingförening Wellnez Weekend Warriors tävlade den gångna helgen i All Style the future #3 i Eriksdalshallen i Stockholm. I viktklassen minus 72 kg mötte Victor Pizarro Destiny Aibueku. Ingen liten utmaning om man tar en koll på bilden.

I All Style möts deltagare från muay thai, kickboxning, MMA, kung fu, karate, shootfighting och taekwondo under ett unikt och gemensamt regelsystem. Poängräkningen går till så här: spark mot huvudet ger tre poäng, spark mot kroppen ger två poäng och slag som träffar ger en poäng.

Victor Pizarro tillhör egentligen viktklassen minus 64 kg men tävlade denna gång i klassen minus 72 kg där han i finalen alltså ställdes mot den, storleksmässigt, överlägsne Destiny Aibueku. Men när matchen drog igång visade Victor att storleken inte har så stor betydelse.

– Victor tog en övertygande vinst i båda ronderna, berättar tränaren Martin Andersson från Wellnez Weekend Warriors.

Vad tänkte du när du såg din gigantiskt store motståndare?
– Jag visste att han var smal och lång men inte så lång. Jag fick nästan ont i nacken när jag kollade upp på honom. Jag träffade honom med många slag mot både kroppen och huvudet som gav poäng. Men han var så lång att det var omöjligt att försöka sig på sparkar mot huvudet, säger Victor Pizarro.

Vilken taktik hade du?
– Jag ville gå nära honom så att han inte fick till så många sparkar från distans. Hårda tunga slag mot hans kropp och huvud, avslutar Victor Pizarro.

I finalen i viktklassen minus 64 kg möttes klubbkompisarna från Wellnez Weekend Warriors Måns Åkerfeldt och Ali Mosavo i en vänskaplig match som Måns Åkerfeldt vann.

88133276 2543168519261235 7620496285006561280 n österlen.se
Wellnez Weekend Warriors – tränaren Martin Andersson, Victor Pizarro, Ali Mosavo och Måns Åkerfeldt.

Den 25 april drar Wellnez Weekend Warriors till Eriksdalshallen i Stockholm för att tävla på nytt. Denna gång i en betydligt större tävling med både junior- och seniorklasser.

newspaper rec728 österlen.se

Cimrishamn hänger på topplagen

11 februari, 2020
cimrishamn hanger pa topplagen österlen.se
DSC 3420 österlen.se
Thomas Stålhammar #8 spelade sin första hemmamatch för FC Cimrishamn när IBK Stanstad besegrades med klara 5-1.

Tack vare helgens seger över IBK Stanstad hemma i Jonebergshallen hänger FC Cimrishamn med i toppen av innebandyns division 4 södra. Laget ligger på tredje plats, två poäng bakom Hofterups IBK som just nu är tvåa och innebar den positiva kvalplatsen. Sex omgångar återstår.

Det tog blott 19 sekunder för Cimrishamns poängkung Andreas Björborn att trycka in 1-0 bakom Stanstads målvakt. Cimrishamns stora bollinnehav och klara målchanser borde resulterat i fler mål under den första perioden. Men så blev det inte. Istället stack Stanstad upp i flera kvicka omställningar och skapade förvånansvärt många målchanser med tanke på att det var hemmalaget som satt i förarsätet. 1-0-ställningen efter första perioden hade lika gärna kunnat vara 3-3 om lagens effektivitet i avsluten varit bättre.

Efter fyra minuter i den andra perioden hittade Fredrik Jeppsson en lucka i bortamålets vänstra hörn där han påpassligt placerade bollen fram till 2-0. 8.53 in i mellanperioden tilldömdes gästerna en straff som var resultatet av ett missförstånd i Cimrishamns försvarsspel. Straffen bommades och istället kunde hemmalaget öka på till 3-0 i den trettonde minuten genom Andreas Björborn. Nu visade Cimrishamn varför det inför matchen skiljde 25 poäng mellan lagen. 4-0 genom Simon Hedqvist och 5-0 genom Andreas Björborn annonserade resultattavlan efter två spelade perioder. Matchen kändes i praktiken avgjord.

DSC 3427 österlen.se
A-lagsdebut för #68 Johannes Jeppsson.

I den tredje perioden gick matchkvaliteten ner och Stanstad tilläts ha en hel del boll där de skapade flera vassa lägen men det dröjde till den femtonde minuten innan 5-1-reduceringen kom. I slutperioden fick publiken i Jonebergshallen även se en a-lagsdebut när tränare Anders Bäckman bytte in 19-årige Johannes Jeppsson. Även 48-årige Thomas Stålhammar gjorde sin första match inför hemmapubliken (debuterade i senaste bortamatchen).
– Det var kul att spela, sa en nöjd Johanne Jeppsson efter sin a-lagsdebut som alltså slutade med en 5-1-seger.

FC Cimrishamn-IBK Stanstad 5-1 (1-0,4-0,0-1)
Målgörare FCC: Andreas Björborn 3, Fredrik Jeppsson och Simon Hedqvist.

newspaper rec728 österlen.se

Team Ystad vann bowlingderbyt över Cimbria

10 februari, 2020
team ystad vann bowlingderbyt over cimbria österlen.se
DSC 3432 österlen.se
Bowlingderbyt i Ystad slutade med seger för Team Ystad över Cimbria.

Cimbria BK pressade Team Ystad A BK under inledningen i division 2 södra-derbyt på O’Learys under söndagsförmiddagen men sedan var det hemmalaget Team Ystad för hela slanten.

Cimbria rullande igång första serien helt utan respekt för topplaget Team Ystad och kunde vinna serien med 3-2.

I serie två visade Team Ystad varför man är ett topplag. Strikarna och spärrarna duggade tätt och serien slutade odiskutabelt 4-1 i hemmafavör. Jämnare tredje serie men även den vann Team Ystad med 3-2 och ledning med totalt 9-6 inför den fjärde och sista serien. Cimbria kunde inte matcha Team Ystad i den fjärde serien som även den vanns av hemmalaget med 4-1.

DSC 3432 1 österlen.se
Rödtröjade Team Ystad mot rödtröjade Cimbria.

Hört från publiken under matchen:

– Kom igen röda!
– Vilka röda?
– Alla!

Hemmasegern skrevs till solklara 13-7. I och med segern gick Team Ystad upp i delad serieledning tillsammans med BS Olymp. Cimbria delar jumboplatsen med BK Hammaren. Sju matcher återstår.

Poängbäst i Team Ystad:
Jonathan Winhagen – 905 poäng.
Joakim Mårtensson – 796 poäng.
Filip Mårtensson – 780 poäng.
Poängbäst i Cimbria:
Josephine Hermansson – 779 poäng.
Lars-Inge Strutzenblad – 747 poäng.
Ingman Grenander – 738 poäng.

Team Ystad A BK-Cimbria BK 13-7 (2-3,4-1,3-2,4-1)
Matchfakta – se denna länk från Svenska Bowlingförbundet >>

newspaper rec728 österlen.se

Tomelillas andralag chanslöst mot Bjärred

8 februari, 2020
tomelillas andralag chanslost mot bjarred österlen.se
DSC 3361 österlen.se

Höstmötet i handbollens division 4 södra A slutade med en klar seger för hemmalaget Bjärreds HK över Tomelilla IF 2. Under fredagskvällens drabbning i Tomelillas sporthall var det Tomelillas tur att ha förmånen av hemmaplan. Skulle hemmafördelen kunna vända på steken?

Inför matchen hittade vi Tomelilla på åttonde plats i tabellen med fyra inspelade poäng. Bjärred tabelltrea med tio poäng.

Tomelilla tog ledningen med 1-0 och höll sedan jämna steg, efter första kvarten var ställningen 5-6. Mycket av Tomelillas anfallsspel kretsade kring att Gabriel Andersson skulle komma till avslut. Bjärreds unga spelare hittade fler variationer i sina anfall mycket tack vare snabbare passningsspel och när bortalagets Jakob Nilsson började hitta rätt med skotten utifrån hade Tomelilla inget botmedel. Bortaledningen drygades ut och halvtidsresultatet skrevs till 11-18.

DSC 3381 österlen.se
Tomelillas anfall tog ofta stopp i Bjärreds försvar.

Efter pausvilan visade Bjärred att dom var det starkare laget denna gång. Måldifferensen ökade ytterligare tidigt i andra halvlek och båda lagen hjälptes sedan åt matchen ut att hålla skillnaden på runt tio mål. Slutresultat 25-34.

Lördag om en vecka spelar Tomelilla IF 2 borta mot Trelleborg HBK Elit2, ett lag man besegrade hemma med klara siffror i november. Får vi be om en blåvit-randig repris?

I den andra division 4-serien (södra B) går det betydligt bättre för Tomelillas a-lag som för närvarande delar serieledningen med IFK Malmö HF med 18 inspelade poäng efter nio segrar och endast en förlust. Fredagen den 14 februari har Tomelilla IF 1 hemmamatch mot Eslövs HF 2. Matchstart 19.30.

Alla Tomelillas matcher i handbollens division 4-serier hittar du i Österlensports kalendarium här >>

newspaper rec728 österlen.se

Martin Anderssons kickboxning ger kickar

2 februari, 2020
martin anderssons kickboxning ger kickar österlen.se
13619868 1817929491777123 1382401068549617505 n österlen.se
Martin Andersson.
Bild: Jake Ski och Pierre Håkansson.

Redan i slutet av 80-talet startade Martin Anderssons intresse för kampsporter. 1990 började han träna kickboxning i Tomelilla Sportkarateklubb. 30 år senare brinner han fortfarande för kampsporter, och då framförallt kickboxning. Tillsammans med sin fru Åsa driver Martin sedan fem år tillbaka gymmet Wellnez i Simrishamn. Till hjälp i verksamheten har de ett dussintal timanställda instruktörer och lärlingar.

Wellnez har idag nära 600 medlemmar. Oftast är det full fart i lokalerna. Vi letar upp en av de få tomma träningslokalerna och sätter oss på var sin stol mitt emot varandra för en stunds prat om kampsport.

IMG 0525 1 österlen.se
Åsa och Martin Andersson på mellersta raden driver Wellnez i Simrishamn. Christian Roos, längst fram, jobbar i receptionen. Qader Akbari, till höger och Mahmoud Jarour, är två av gymmets lärlingar. Hunden Ludde är såklart också med.

– Det var väldigt hård träning i Tomelilla och det blev inkörsporten till mitt intresse för kampsporter. Sedan dess är jag fast, inleder Martin Andersson.

Under dessa trettio år har Martin hunnit med att träna både karate, kung Fu, aikido och thaiboxning men det har alltid varit kickboxingen som han kommit tillbaka till. Ett 25-tal matcher har det blivit i olika kampsporter men han har aldrig tävlat i favoritdisciplinen kickboxning.

– Det tävlades inte så mycket i kickboxning och jag fick aldrig möjlighet att tävla. Det var bara några stycken som gick enstaka matcher. Vi tränade och sparrade mot en klubb i Ystad. Det är fortfarande vanligt inom kampsporter att det inte är så många som är intresserade av att tävla i själva sporten. Många vill däremot lära sig självförsvar och få en bra och allsidig träning.

19023253 1990350341201703 3592106481751516899 o österlen.se
Att Martin Andersson tränat under större delen av hans 45-åriga liv och tagit hand om kroppen råder det ingen tvekan om.

Kickboxning är ungefär 70 % traditionell boxning och 30 % sparkar. Sparkarna ger dock högre poäng än slagen vid matcher. En spark kan ge upp till tre poäng medan ett lyckat slag alltid ger ett poäng. Det är med andra ord viktigt att träna mycket sparkar.
Vad är det som är så roligt med att träna just kickboxning?

– Det är en modern sport som tar till sig av idrottsvetenskap och genom den ändrar både stil och regler. Kickboxning är ingen statisk stil, den utvecklas hela tiden.

För att vara med i den utvecklingen har Martin startat föreningen Wellnez Weekend Warriors. Mellan 30-40 personer tränar kickboxning aktivt i föreningen. 15 av dessa är även intresserade av att tävla, i stilen All style.
Nu har du din egen förening, ska du börja tävla nu?

– Nej, nu är jag för gammal för att börja tävla. Från och med det år man fyller 45 måste man i Sverige ha en godkänd hälsoundersökning och den fixar inte jag. Men det är fantastisk glädje och gemenskap när vi tävlar över stilarna i All style.

Tillsammans med den danske välkända fightern Michael ”Zen-Dragon” Gottlieb arrangerade Martin och Wellnez Weekend Warriors i somras en tävling i Danmark.

– Det gick fantastiskt bra, Robin Ekström vann på poäng över Dragon. Det var dessutom Robins första match. Robin kommer bli vår nya huvudtränare nu när jag tar ett steg tillbaka. Jag kommer dock fortsätta som assisterande tränare, stoltserar Martin som även nämner Mahmoud Jarour (tillhör landslaget i karate) som en lovande idrottsman inom All style.

Matchen mellan Robin Ekström och Michael ”Zen-Dragon” Gottlieb ser du nedan.

[embedded content]

Den 29 februari drar Martin, Robin och några av föreningens juniorer till Stockholm där de tävlar i All Style the future #3 där deltagare från muay thai, kickboxning, MMA, kung fu, karate, shootfighting och taekwondo möts under ett unikt gemensamt regelsystem.

Wellnez Weekend Warriors tränar tre dagar i veckan, alltså inte enbart helger som namnet antyder. Alla som kommer till träningarna nivåindelas och Martin och Åsa har säkert plats för fler som är nyfikna på kickboxning eller annan träning. Inom Wellnez ryms också Strength by Martin, hans pt-verksamhet om du vill han en personlig tränare. Se inspirationsfilmen nedan.

[embedded content]

Ålder: 45
Längd: 177 cm
Vikt: 97 kg
Familj: Gift med Åsa, barnen Amanda och Elinor samt hunden Ludde
Bor: Simrishamn
Yrke: Gymägare, personlig tränare, instruktör och initiativtagare till att utveckla kampsporter på Österlen

newspaper rec728 österlen.se

24 medaljer till Kiviks Simklubb under UGP2 i Eslöv

29 januari, 2020
24 medaljer till kiviks simklubb under ugp2 i eslov österlen.se
83907085 987806741598837 5064734596331995136 o österlen.se
De framgångsrika simmarna från Kiviks SK. Oscar Nordström, Thea Brünjes, Olivia Hansson, Elin Lundberg och Julia Olsson.

Under helgens simtävlingar UGP2 i Eslöv flöt det på riktigt bra för simmarna från Kiviks Simklubb. Eller vad sägs om 14 guldmedaljer, nio silver och ett brons som de tog med sig hem till Österlen.

Sex av guldmedaljerna stod Olivia Hansson för. Nästan lika många, fyra guld, simmade Thea Brünjes hem. Oscar Nordström stod för tre guld och Julia Olsson tog simklubbens fjortonde guld under tävlingarna. 24 medaljer!

newspaper rec728 österlen.se

Österlen FF imponerade i Nils Holgersson Cup

26 januari, 2020
osterlen ff imponerade i nils holgersson cup österlen.se
IMG 0528 österlen.se
Österlen FF vann Nils Holgersson Cup 2020.

Under helgen avgjordes herrarnas Nils Holgersson Cup i Nils Holgerssonhallen i Skurup. 14 av cupens 64 lag kom från Österlenområdet. Tre av dessa, IFK Simrishamn, Tomelilla IF och Österlen FF, hade kvalificerat sig till söndagens slutspel. Österlen FF gick hela vägen och tog med sig både Nils Holgersson Cup-pokalen och 10 000 kronor hem till Österlen.

Först ut av Österlenlagen att spela åttondelsfinal var Tomelilla IF som omgående fick respass av ett spelskickligt IFK Klagshamn som dessutom hade marginalerna på sin sida vid ett par avgörande moment. Förlust för Tomelilla med 1-2. IFK Simrishamn ställdes mot BK Höllviken i en åttondel där Simrishamn hamnade i ett 0-2-underläge trots dominans på plan. Simrishamn vände dock till 4-3-ledning med mindre än minuten kvar. En drömträff från en Höllvikare från över halva plan innebar förlängning där det inte dröjde länge innan västskåningarna avgjorde. Förlust för IFK Simrishamn med 4-5.

Österlen FF tog sig obesegrade till final. Receptet var trygga bollbehandlingar, ständiga positionsbyten och extremt få bolltapp. Finalen mot fysiskt starka Rydsgårds AIF blev inget undantag. När Furkan Motori dundrade in 1-0 till de självsäkra Österlenspelarna blev utmaningen för Rydsgård ännu tuffare.

DSC 3308 österlen.se
Med sin fjäderlätta och snabba spelstil blir Zoran Jovanovic en attraktion på Skillinge IP denna säsong. Jovanovic gjorde Österlens 2-0-mål i finalen mot Rydsgårds AIF.

Ytterligare två mål, Zoran Jovanovic för Österlen och Oskar Andersson för Rydsgård, hann finalspelarna med innan slutsignalen. Rydsgårds reducering kom när det endast återstod sekunder så Österlens seger var egentligen aldrig riktigt hotad. Österlen visade klass under hela cupen och segern ger säkert gruppen ytterligare självförtroende inför säsongen. Resultat i finalen: Rydsgårds AIF-Österlen FF 1-2.

24-årige Furkan Motori som tidigare tillhört Trelleborgs FF och nu senast Karlslunds IF blev klar för Österlen FF i december och tar alltså en titel med sitt nya lag bara några veckor efter kontraktsskrivningen.
Det blev en hel del avslut och snygga mål för dig under denna cup, är det höger- eller vänsterfot som står för de flesta avsluten?
– Högern är kanske bästa foten men vänstern är nästan lika bra. Vi har en nivå högre i vår trupp än alla andra och det fanns bara att vi skulle vinna denna helg, säger Furkan Motori.

På lördag spelar Österlen FF sin första träningsmatch för säsongen mot LB07.
Hur ser veckans förberedelser ut?
– I morgon tror jag det blir en rätt lugn träning med mycket fokus på taktik, avslutar Furkan Motori innan han tryckte ihop sig med lagkompisarna för den traditionella lagbilden.

DSC 3320 österlen.se
Furkan Motori i vitt gjorde en stark cup för sitt nya lag Österlen FF. Flera av hans fullträffar var fantastiskt snygga mål.

newspaper rec728 österlen.se

Tomelillas 04:or tog silver i Kristianstad Arena Cup

20 januari, 2020
tomelillas 04or tog silver i kristianstad arena cup österlen.se
82435479 215575342798343 2233686231495999488 n österlen.se
Tomelilla IF P04 tog silver i Kristianstad Arena Cup. Från vänster: Leo Björklund, Adam Leufstedt, Wilmer Andersson, Tage Stålhammar, Adam Rönneholm, Jonathan Andersson, Edrin Avdullahu och sittande Filip Nilsson.

Kristianstad Arena Cup är Sveriges största futsalcup för barn- och ungdomslag. Under helgen avgjordes klassen för pojkar födda 2004. Bästa Österlenlag blev Tomelilla IF:s P04:or som gick hela vägen till final.

Finalen mot Kvarnby IK blev en jämn historia som fick avgöras efter förlängning där till slut Kvarnby vann med 3-2. I klassen P04 deltog 40 lag och bland dem även Kiviks AIF/Sankt Olofs IF som dock inte tog sig vidare från gruppspelet.

Att framgången i Kristianstad Arena Cup inte var någon engångsföreteelse för Tomelilla IF:s P04 bevisas av denna imponerande sammanställning:
2014 – brons
2015 – guld
2018 – guld
2020 – silver

83522289 458709985035596 4552031770249265152 n österlen.se
Silverpokalen till Tomelilla IF.

– Killarna har gjort en mycket bra turneringen i Arena cup i Kristianstad. Roger och jag är mycket stolta över spelet och uppförandet på och utanför planen. Framtiden är blåvit-randig, skriver Tomelillas ledare Jonas Stålhammar på Facebook.

I Tomelillas lag i Kristianstad Arena Cup spelade: Leo Björklund, Adam Leufstedt, Wilmer Andersson, Tage Stålhammar, Adam Rönneholm, Jonathan Andersson, Edrin Avdullahu och Filip Nilsson. Grattis killar!

newspaper rec728 österlen.se

Österlen FF del 1 – truppsnack med Stridsberg och Mårtensson

19 januari, 2020
osterlen ff del 1 truppsnack med stridsberg och martensson österlen.se
IMG 0494 österlen.se
Försäsongsträning på Skillinge IP.

Österlen FF har byggt en trupp inför säsongen som till stora delar består av lokalt förankrade spelare. Årets trupp är även kryddad med ett par spelare från Trelleborgs FF i form av Zoran Jovanovic och Furkan Motori. Österlensport träffade huvudtränare Jonas Stridsberg och assisterande tränare Jonas Mårtensson och pratade om truppen och den kommande säsongen i division 2. Denna artikel är den första i en reportageserie där Österlensport följer Österlen FF under säsongen 2020.

Det är i början av januari. Sex grader plus. Becksvart och regnigt. Inne i den lilla klubblokalen på Skillinge IP är det dock ljust och varmt. Spelarna droppar in, hälsar på ledarna och förbereder sig för årets andra träningspass.

Redan under hösten ringade Österlen FF in vilka typer av spelare som behövs till årets säsong. Personligheter och egenskaper och inte minst att det finns någon form av relation till någon annan i truppen har varit viktiga bitar när truppen satts samman. Och att spelarna har anknytning till Österlen. 14 av lagets 19 spelare har faktiskt någon form av Österlenanknytning. Många av dem är uppväxta på Österlen, eller har flyttat hit.

– Vi började jobba med truppen redan i augusti och den har varit klar länge. Vi sa att vi skulle ha 18 spelare varav två målvakter. Idag är vi 19 spelare och är jättenöjda med hur truppen ser ut, säger Jonas Mårtensson.

– Det är spelare som hör av sig till oss och vill spela. Vi har tackat nej till cirka tio spelare. Det ska vara väldigt säkra kort om vi ska satsa på spelare som inte är från bygden. Spelare som kan hjälpa till och lära de yngre spelarna och förstärka det som vi vill bygga upp, tillägger Jonas Stridsberg och nämner Zoran Jovanovic och Furkan Motori som två exempel på detta.

IMG 0492 österlen.se
Jonas Stridsberg och Jonas Mårtensson har en bra känsla inför årets säsong.

Truppen är ju spikad men av dem som knackat på hos er, är det någon eller några som ni tvingats tacka nej till som ni egentligen hade velat stoppa in i truppen?
– Ja, en eller två, men inga namn, säger Jonas Stridsberg hemlighetsfullt.

Men går inte det att lösa ändå, det rör sig ju endast om en eller kanske två spelare?
– Nej, det är inte aktuellt i dagsläget. Vi har byggt klart truppen och är noga med att hålla vår budget. Nu har vi byggt en bra trupp och då är det också viktigt att vi ger dessa killar förtroendet men också att vi kan klara av säsongen budgetmässigt. Det finns en del klubbar som bygger en trupp utan det finns finansiering, säger Jonas Mårtensson.

Är inte truppen relativt liten sett till antalet spelare?
– Jo, men den var ännu mindre i fjol. Då hade vi 15 utespelare och en målvakt. Det kan bli problem att bygga en trupp som är för stor. Det handlar också om att ge spelarna speltid och använda hela truppen på rätt sätt, säger Jonas Mårtensson.

Österlens försäsongen har dragit igång men egentligen startade försäsongen direkt efter fjolårets säsongsavslutning.

– Vi hade en fantastisk avslutning på träningssäsongen förra året då vi tränade ungefär en månad efter det att serien avslutats. Intensiteten, moralen och viljan under dessa träningar låg på en väldigt hög nivå. Och nu när vi har dragit igång finns det inte mycket ringrost att slipa bort. Vi märker att gruppen vill någonting, att något är på gång. Hela känslan är extremt bra, säger Stridsberg.

Tre träningspass per vecka är inplanerade och under årets första träningar blir det mycket spel med boll. Det där med att gå ner i ”gruvan” och köra tung styrketräning är inget som Österlen FF prioriterar. Däremot har varje spelare såklart ett individuellt ansvar för sin egen fysik.
– Vi har spelare som är motiverade och som själva tränar på gym. De har bra koll på sina egna kroppar. Om vi kör styrketräning är det fotbollsrelaterad styrketräning. Jag anser att många spelare är för mycket i gymmet jämfört med hur mycket de tränar på fotbollsplan, säger Jonas Stridsberg.

Vilken typ av spelsystem som Österlen FF ska sjösätta får vi vänta med att se. Stridsberg är ändå klar över vissa kriterier som ska uppfyllas i spelmodellen.

– Vi ska försöka äga spelet genom att vara skickliga med bollinnehav och i övergången till attackspel, och när vi ska attackera och inte attackera. Det är det vi håller på att utbilda spelarna i just nu. När vi har bollen ska det leda till någonting som gör att vi slår ut motståndaren. Vi ska inte spela runt bollen i onödan. Syftet med bollinnehavet är att komma till anfall och avslut, säger Jonas Stridsberg.

Avslutningsvis, hur ser dagens träningspass ut?
– Vi kommer värma upp och sen spela. Jag kommer trycka på att vara tidigt i utgångspositionerna oavsett var på plan vi har bollen. Att tidigt kunna vända spelet och bli i överläge på banan är viktigt så att motståndarna måste jobba hårdare när vi anfaller. Vi ska inte vänta in spelare när vi har bollen, avslutar Jonas Stridsberg.

newspaper rec728 österlen.se

Kamratcupen Junior arrangerades för första gången

18 januari, 2020
kamratcupen junior arrangerades for forsta gangen österlen.se
DSC 3232 österlen.se
Kamratcupen Junior. Match mellan Tomelilla IF i blått och vitt och Brösarps IF i grönt och vitt.

I kölvattnet efter Kamratcupens futsalturnering arrangerade IFK Simrishamn under lördagen Kamratcupen Junior för barn födda 2009 i Jonebergshallen i Simrishamn.

Lilla Jonebergshallen är fylld till bristningsgränsen. Föräldrar och ledare hjälps åt att hålla det tajta tidsschemat. 30 stycken 13-minuters matcher ska avverkas under dagen. Och då ska det också hinnas med att köpa hamburgare och godis, knyta någons skosnören, presentera spelarna, trösta någon som gjort sig illa och så vidare.

DSC 3202 österlen.se
Jonebergshallen i Simrishamn var välfylld under lördagseftermiddagen.

– Det är ett väldigt späckat schema fram till 16.30 i eftermiddag. Det är matcher hela tiden med två minuters paus mellan matcherna, säger Fredrik Strömberg, en av många ledare och föräldrar som tillsammans arrangerar cupen.

DSC 3218 österlen.se
Fredrik Strömberg coachar en av spelarna i IFK Simrishamn. I bakgrunden pustar en annan spelare ut efter att ha gett järnet inne på plan.

Att cupen arrangeras för barn födda 2009 beror på att arrangörsklubben har inte mindre än 27 pojkar i just den åldersgruppen och som därför ställde upp med fyra lag. Övriga åtta lag fördelade sig på följande föreningar: BSH Österlen, FC Rosengård (två lag), Tomelilla IF (två lag), Kivik/Sankt Olofs IF, Brösarps IF och LEV 06.

DSC 3185 österlen.se
Tuff närkamp i matchen mellan Kivik/Sankt Olofs IF i rödsvart och FC Rosengård i vitt.

Lagen var indelade i två grupper och cupen spelades med sarg för snabbare och intensivare spel. Det nya regelverket säger att man inte får räkna resultat i denna åldersklass. Men barnen har såklart koll på vilka som vinner och förlorar, och vem som gör mål. En hel del föräldrar och ledare har också koll på det.

DSC 3201 österlen.se
Bollen i mål!

– Det är kul att se när barnen fattar hur de kan använda sargen och vägga sig fram, avslutar Fredrik Strömberg som till nästa år hoppas på ännu fler deltagande lag.

DSC 3225 österlen.se
Brösarps IF:s lag presenteras inför för fullsatta läktare. Ett stort ögonblick för dessa 11-åringar.

newspaper rec728 österlen.se
Scroll to Top