19 dec » Österlen
19 dec nyttiga ida recept

Juldoftande gryta med apelsinsallad

”En mustig gryta är alltid gott i vintertid och här är min juliga i gjutjärnsgrytan som jag älskar! Med en smak och doft av apelsin och nejlika får i alla fall jag feeling.”

tillagat och skrivet av Ida Hallberg, Hälsocoach & SPA-terapeut

Gör så här:

  1. Tärna köttet och bryn bitarna i smör. Krydda med spiskummin och lökpulver. Lägg över bitarna i en gryta (gärna gjutjärn). Häll vatten i pannan och ta vara på de stekta kryddorna som finns kvar i botten på pannan. Häll över i grytan.
  2. Häll på vatten samt lagerblad, nejlikor, kryddpeppar, franska örter och dragon.
  3. Riv skalet på apelsinen och pressa apelsinsaft. Häll ner saft och cest över köttet.
  4. Skiva purjolöken och hacka rödkålen i bitar. Vänd i hälften i grytan tillsammans med köttet.
  5. Koka upp och låt sjuda i ca två timmar på låg värme.
  6. Koka upp sojabönor och låt koka i 2 minuter. Skölj i durkslag med kallt vatten. Det går fint att äta sojabönorna okokta också om man föredrar dem lite mer ”al dente”.
  7. Riv skalet från apelsinerna och skiva sedan upp apelsinen. Blanda bönor och apelsin till en sallad. Blanda även i lite apelsincest samt saft som ev finns kvar på skärbrädan.
  8. Vänd i resten av purjolök och rödkål i grytan. Smaka av.

Servera grytan med den fräscha salladen!

4 portioner

800 gram högrev
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
15 cm purjolök
200 gram rödkål
1 apelsin
6-8 st lagerblad
5 nejlikor
10-12 st kryddpeppar
1 tsk franska örter
2 tsk dragon
2-3 dl vatten
En klick smör

Apelsinsallad
250 gram sojabönor
2 st apelsiner

Scroll to Top